fbpx

Evropska unija odobrila nakup cepiva podjetja Novavax v višini 100 milijonov odmerkov!

Pošiljka cepiva Pfizer. (Foto: Epa)

Evropska komisija je danes odobrila pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Novavax v zadnjem četrtletju tega leta in prihodnjih dveh letih. Pogodba predvideva nakup do 100 milijonov odmerkov cepiva in možnost nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov. To je sedma pogodba EU s farmacevtskimi podjetji. A težava je, da je tokrat svetovni splet naredil medvedjo uslugo vsem tistim, ki zagovarjajo cepljenje in spoštovanje ukrepov. Vsak dobro ve, da posameznik informacijam na spletu najlažje verjame. Zato se tisti, ki se nočejo cepiti, tudi ne bodo. Čas je, da se najde B-rešitev.

“Različice virusa se širijo, ostati moramo budni,” je ob najavi novice poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pred dnevi je predsednica opozorila na veliko nevarnost različice delta in pozvala vse, ki imajo priložnost, da se cepijo, naj to storijo.

Cepivo Novavaxa mora sicer še odobriti Evropska agencija za zdravila (Ema). Cepivo je od februarja v procesu preverjanja Eme s ciljem odobritve njegove uporabe na evropskem trgu. EU je doslej sklenila pogodbe o nakupu cepiva proti covidu-19 s podjetji BionTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Sanofi-GSK in CureVac. Cepiva prvih štirih podjetij je Ema tudi že odobrila za uporabo v EU. Potekajo tudi pogovori o sklenitvi pogodbe s podjetjem Valneva.

Razvoj AstraZenecinega cepiva proti covid-19 za Južno Ameriko (foto: EPA)

Tokrat so žrtve moderne tehnologije tisti, ki zagovarjajo cepljenje in spoštovanje ukrepov

V EU je doslej s celotnim odmerkom, ki varuje pred različicami virusa, cepljenih 60 odstotkov odraslih, je pred dnevi sporočila von der Leynova. Minuli teden je predsednica oznanila, da je z najmanj enim odmerkom cepljenih 70 odstotkov odraslih.

Kar bi pred dobrimi dvajsetimi leti izgledalo preprosto in bi se cepilo do sedaj že večina populacije, je tokrat moderna tehnologija naredila medvedjo uslugo tistim, ki zagovarjajo ukrepe in cepljenje, da se lahko le na ta način premaga epidemijo. Na svetovnem spletu tako nasprotniki cepljenja in ukrepov najdejo na stotine posnetkov “dežurnih znanstvenikov”, ki razlagajo, zakaj so cepiva škodljiva in da je vse okrog covida napihnjeno.

Vendar vsak razumen državljan ve, da se je vsaka bolezen rešila s takšnim ali drugačnim zdravilom oz. cepivom. Ja, tudi cepiva prihajajo v modernejšo dobo in vse kaže, da večina naših teles preživi cepljenje. Število mrtvih in tistih, ki so imeli hude zdravstvene težave po cepljenju, je zanemarljivo malo. Zato se cepite in vrnimo se nazaj v normalno življenje.

Luka Perš