fbpx

Evropska unija predlaga prepoved plastičnih izdelkov na plažah, kot so plastični pribor, vrečke, slamice

Foto: iStock

Evropska komisija je predlagala prepoved številnih izdelkov iz plastičnih mas – plastični jedilni pribor, slamice, krožnike, vatirane palčke. Ti naj bi “sestavljali 70 odstotkov vseh odpadkov v vodah EU in na plažah”, kar je Evropsko komisijo spodbudilo, da predlaga prepoved. Izdelki, ki jih je Evropska komisija še predlagala za prepoved, so plastične palice za balone, plastične posode za hrano, plastični lončki, cigaretni ogorki, plastične vrečke, vlažilni robčki, sanitarni izdelki.

Osnutek pravil so predstavili v ponedeljek, vseeno pa potrebujejo odobritev vseh držav članic EU in Evropskega parlamenta. “Lahko bi trajalo tri ali štiri leta, da bodo pravila začela veljati,” so sporočili v ponedeljek. “Pri predlaganem zakonu ne gre le za prepoved izdelkov iz plastičnih mas. Vzpodbuditi želi tudi proizvajalce, ki tovrstne izdelke proizvajajo, da si prizadevajo za boljše ravnanje z odpadki, in predlaga, da morajo članice EU do leta 2025 zbrati 90 odstotkov plastenk za enkratno uporabo z novim programom recikliranja.”

S prepovedjo bi se izognili 22 milijardam evrov za stroške čiščenja
“Evropska komisija ocenjuje, da bi lahko ta pravila, ko bodo v celoti uvedena leta 2030, podjetja s plastičnimi izdelki stala več kot 3 milijarde evrov škode na leto,”
je pojasnil CNN Money. “Vendar bi potrošniki prihranili približno 6,5 milijarde evrov na leto, ustvarili bi lahko 30.000 delovnih mest in se izognili 22 milijardam evrov stroškov za okoljsko škodo in čiščenje.”

Foto: iStock

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je o predlogu dejal: “Plastični odpadki so nedvomno velik problem in Evropejci moramo delovati skupaj za reševanje tega problema, saj plastični odpadki končajo v našem zraku, v naši zemlji, našem morju in ne nazadnje v naši hrani.” Predlog so pohvalili tudi v podjetju Rethink Plastic Alliance in ga označili kot “korak naprej v boju proti plastičnemu onesnaževanju”.

A. G.