fbpx

Svetovne države pričele z izgonom ruskih diplomatov, Slovenije ni med njimi!

Foto: epa

Nemčija, Francija in Poljska so danes napovedale izgon po štirih ruskih diplomatov zaradi ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji. Po dva diplomata bosta izgnali tudi Italija in Danska, ukrepu pa se pridružujejo tudi druge evropske države. Po besedah predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska jih je skupaj 14. Evropskim državam sta se pridružili še ZDA, ki bo izgnala 60 diplomatov, in Kanada. Slovenije ni med temi državami, so pa to storile sosednje Hrvaška, Italija in Madžarska.

Kot poročata nemška tiskovna agencija dpa in francoska AFP, so se Nemčija, Francija in Poljska odločile izgnati po štiri ruske diplomate, ki službujejo pri njih. Za odhod bodo imeli sedem dni časa. Ukrepu so se pridružile tudi baltske države, Litva, Latvija in Estonija. Iz italijanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Italija izgnala dva ruska diplomata, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Podobno so se za izgon dveh ruskih diplomatov odločili v Koebenhavnu.

Izgonu ruskih diplomatov se je pridružila tudi Ukrajina; kot je napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, jih bo moralo državo zapustiti 13. Za izgon ruskih diplomatov so se odločile tudi ZDA.

Seznam držav, ki bodo pričele z izgonom ruskih diplomatov.

ZDA bodo izgnale 60 ruskih vohunov
Po navedbah visokih predstavnikov Trumpove administracije bo moralo ZDA zapustiti 48 “znanih obveščevalcev” na ruskem konzulatu v Seattlu in še 12 drugih na ruski misiji pri Združenih narodih. ZDA bodo morali zapustiti v naslednjih sedmih dneh, še poroča AFP. Bela hiša je sporočila, da konzulat v Seattlu zapirajo, ker je bil ta v središču vohunskih dejavnosti proti pristanišču za vojaške podmornice in letalskemu podjetju Boeing.

“ZDA so se za te ukrepe odločile skupaj z Natovimi zavezniki in partnerji po svetu kot odgovor na rusko uporabo vojaškega kemičnega orožja na tleh Združenega kraljestva, kar je bilo le zadnje v vrsti podobnih dejanj destabilizacije po svetu,” je še sporočila Bela hiša. Dodali so, da so ZDA zaradi tega sedaj varnejše, ker so ruske zmogljivosti za vohunjenje in tajne operacije, ki ogrožajo nacionalno varnost, zmanjšane. “ZDA in naši zavezniki ter partnerji s temi ukrepi dajejo Rusiji jasno vedeti, da imajo njena dejanja posledice,” so še opozorili v Washingtonu.

Gre za odziv na napad z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju 4. marca, za katerim naj bi stala Moskva. Ta sicer vsakršno vpletenost v ta napad zanika, še poroča STA.

C. Š.