fbpx

Evropskega komisarja zmotila Muskova napoved svobode govora: “Ptica bo letela po naših EU pravilih”, mu odgovarja.

Najbogatejši Zemljan Elon Musk in evropski komisar Thierry Breton (Foto: epa)

Najbogatejši Zemljan Elon Musk se kot novi lastnik Twitterja sooča z različnimi izzivi. Enega izmed njegovih največjih pa bi lahko bila Evropska unija. Še posebej, če bo nadaljeval z uresničevanjem prizadevanj za ponovno vzpostavitev svobode govora na priljubljenem družabnem omrežju.

Potem ko je Elon Musk po zaključenem nakupu Twitterja sporočil, da je “ptičica osvobojena” , se je na to z opazko odzval evropski komisar za notranji trg Thierry Breton in ga opozoril, da bo v Evropi ptica letela po pravilih Evropske unije.

Breton je preprosto pripisal še “DSA”, s čimer je dal vedeti, da se sklicuje na zakon EU o digitalnih storitvah. Eden od temeljnih elementov akta je zasnovan tako, da ureja in omejuje govor na spletu pod krinko “boja proti sovražnemu govoru”. V bistvu daje DSA EU široka pooblastila za cenzuro političnih disidentov in političnega govora, za katerega meni, da ogroža moč levoliberalnega establišmenta.

“Namen zakona o digitalnih storitvah in zakona o digitalnih trgih je ustvariti varnejši digitalni prostor, kjer so zaščitene temeljne pravice uporabnikov, in vzpostaviti enake konkurenčne pogoje za podjetja,” sicer piše v opisu zakona na spletni strani Evropske komisije. Evropski svet opisuje, kako bo DSA načeloma deloval, in piše: “DSA sledi načelu, da mora biti tisto, kar je nezakonito zunaj spleta, tudi nezakonito na spletu. Njegov namen je zaščititi digitalni prostor pred širjenjem nezakonitih vsebin in zagotoviti zaščito temeljnih pravic uporabnikov”. Uvedene obveznosti so sorazmerne z naravo zadevnih storitev in prilagojene številu uporabnikov, kar pomeni, da bodo za zelo velike spletne platforme in spletne iskalnike veljale strožje zahteve, poroča Remix News.

Foto: epa

Zakon naj bi radikalno omejil svobodo govora
Musk naj bi nameraval zmanjšati moderiranje, vendar bi lahko taki načrti prišli v nasprotje z DSA, ki zahteva, da platforme sodelujejo pri tem, kar je verjetno agresivno moderiranje vsebine. Zakon še ni uveljavljen, a naj bi radikalno omejil svobodo govora v Evropi. Ni jasno, kaj bo definicija “sovražnega govora” ali “dezinformacije” ali kdo bo razsodnik teh označb. Znano pa je, da npr. veliko večino preverjevalcev dejstev, ki delajo za Facebook v srednji in vzhodni Evropi, financira milijarder oligarh George Soros, čigar denar se je pretakal skozi skoraj vse večje levoliberalne nevladne organizacije in osebnosti v establišmentu na Zahodu. To pomeni, da se tisti, ki nasprotujejo množičnemu priseljevanju, omejevanju svobode govora ali podpirajo tradicionalne družinske vrednote, lahko veliko lažje znajdejo pod očitkom glede “širjenja sovražnega govora”.

Poleg DSA se Musk nedvomno sooča s številnimi izzivi vključno z morebitnim begom oglaševalcev, ki bi lahko bojkotirali njegovo platformo, pa tudi z omejitvami aplikacij iz spletnih trgovin Google Play in Apple Store, razen če Musk uskladi platformo s standardi, ki jih narekujejo tekmeci med tehnološkimi podjetji.

Sara Kovač