fbpx

Evropski akt o čipih je zagotovilo za digitalno suverenost Evropske unije

Brez čipov ne bo niti digitalnega niti zelenega prehoda (foto: evropska komisija)

Evropska komisija je včeraj predlagala evropski zakon o čipih, ki naj bi zagotovil krepitev proizvodnje polprevodnikov v Evropi in s tem digitalno suverenost EU. Ta je na tem ključnem področju zdaj odvisna od Azije. Bistvena je predvidena prilagoditev pravil o državnih pomočeh za lažjo vzpostavitev prvih proizvodnih zmogljivosti te vrste v Evropi. Zato je nujno, da sami poskrbimo za svojo digitalno suverenost. Pandemija je namreč boleče osvetlila ranljivost dobavnih verig polprevodnikov, pomanjkanje čipov je upočasnilo okrevanje, marsikje je ustavilo proizvodnjo, pri čemer je še posebej prizadela proizvodnjo avtomobilov.

Polprevodniki, bistvene sestavine vsake elektronske naprave, so “majhni čipi, zaradi katerih vse deluje – od pametnih telefonov in električnih skirojev do vlakov in celotnih pametnih tovarn“, je septembra ob napovedi zakona v govoru o stanju unije izpostavila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Globalno povpraševanje po čipih strmo raste, so v središču globalne tehnološke tekme in steber sodobnega gospodarstva, so v ventilatorjih, ki rešujejo življenja v pandemiji covida-19, in v električnih omrežjih, je von der Leynova dodala ob predstavitvi predloga.

Nedavno pomanjkanje polprevodnikov na svetovni ravni je povzročilo zaprtje tovarn v številnih sektorjih, od avtomobilskega do sektorja naprav za uporabo v zdravstveni negi. V avtomobilskem sektorju se je na primer v letu 2021 proizvodnja v nekaterih državah članicah zmanjšala za tretjino. Zaradi tega je izredna globalna odvisnost vrednostne verige polprevodnikov od zelo omejenega števila akterjev v zapletenem geopolitičnem kontekstu postala očitnejša, obenem pa se je pokazal tudi pomen polprevodnikov za celotno evropsko industrijo in družbo.

Akt EU o čipih bo tako gradil na prednostih, ki jih ima Evropa kot vodilna raziskovalna in tehnološka organizacija in mreža v svetovnem merilu ter gostiteljica pionirskih proizvajalcev opreme, in obravnaval nerešene pomanjkljivosti. Vzpostavil bo uspešen sektor polprevodnikov in odporno dobavno verigo. Skupaj z državami članicami in našimi mednarodnimi partnerji bo mobiliziral za več kot 43 milijard evrov javnih in zasebnih naložb, poleg tega pa se bodo v njegovem okviru določili tudi ukrepi za pripravo in hiter odziv na kakršne koli prihodnje motnje v dobavnih verigah, ter njihovo preprečevanje in predvidevanje. Uniji bo omogočil izpolnitev njenega ambicioznega cilja, tj. da bi svoj trenutni tržni delež podvojila na 20 odstotkov v letu 2030.

Nujno je, da sami poskrbimo za svojo digitalno suverenost
Evropski akt o čipih bo zagotovil, da bo EU imela potrebna orodja, spretnosti in tehnološke zmogljivosti, da se lahko zavihti na sam vrh na tem področju, poleg raziskav in tehnologije na področju zasnove, proizvodnje in pakiranja naprednih čipov, s čimer bo lahko zagotovila oskrbo s polprevodniki in zmanjšala svojo odvisnost. Glavne sestavine so: pobuda Čipi za Evropo, nov okvir za zagotavljanje zanesljivosti oskrbe in usklajevalni mehanizem med državami članicami in Komisijo, katerega namen bo spremljanje oskrbe s polprevodniki, ocenjevanje povpraševanja in predvidevanje pomanjkanj.

Države članice se spodbuja, naj nemudoma začnejo prizadevanja za usklajevanje v skladu s Priporočilom, da bi razumele trenutno stanje vrednostne verige polprevodnikov po vsej EU, predvidele morebitne motnje in sprejele korektivne ukrepe za odpravo sedanjega pomanjkanja, dokler uredba ne bo sprejeta. Evropski parlament in države članice bodo morali po rednem zakonodajnem postopku razpravljati o predlogih Komisije o evropskem aktu o čipih. Če bo uredba sprejeta, se bo neposredno uporabljala v vsej EU.

Anita Gužvič