fbpx

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni: V prihodnjih dneh pričakovati še več primerov okužb v Italiji in morda tudi v drugih državah članicah EU!

Foto: epa

V zadnjih 24 urah je italijanski minister za zdravje potrdil večje število novo okuženih s koronavirusom COVID-19, med katerimi jih je bilo največ zaslediti v deželi Lombardija na severu Italije. Ker se je število smrtnih žrtev povzpelo na štiri, Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) pozorno spremlja nastalo situacijo. 

V izjavi za javnost so na ECDC dejali, da so v stiku z italijanskimi oblastmi, da bi zagotovili vso potrebno pomoč in podprli njihova prizadevanja za omejevanje prenosa virusa.

ECDC glede na nastajajoče razmere ocenjuje vpliv skupin v Italiji na skupno tveganje širjenja virusa v Evropski uniji in Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) in bodo v naslednjih 24 urah izdali posodobljeno oceno tveganja. Prav tako je ECDC je tudi v tesnih stikih z Evropsko komisijo in Svetovno zdravstveno organizacijo v Evropi. Hkrati pa še naprej sodeluje z vsemi drugimi državami članicami EU, da bi zagotovil najboljšo možno podporo. Ker se razmere hitro razvijajo, je v prihodnjih dneh pričakovati še več primerov okužb v Italiji in morda tudi v državah članicah EU, poroča European Centre for Disease Prevention and Control.

Foto: epa

Po podatkih Višjega inštituta za zdravje sumljive primere okužbe s koronavirusom najprej testirajo v referenčnih laboratorijih v regiji in provinci. Vzorci, ki se izkažejo kot pozitivni, so vnovič preverjeni na prej omenjenem inštitutu. Samo dvakrat potrjeni vzorci se smatrajo za potrjene primere okužbe, o katerih se nato poroča.

Tudi drugod napovedujejo ukrepe 
Italijanski organi ugotavljajo stike tistih s potrjeno okužbo virusa in napovedujejo javno zdravstvene ukrepe za zadrževanje širitve virusa, vključno s prepovedjo množičnih zborovanj, prepovedjo varstva otrok in obiskovanja šol. Ti izredni ukrepi v severni Italiji so bistveni za omejitev izbruha in jih bo morda potrebno uvesti v drugih skupnostih v prihajajočih dneh.

Hana Murn