fbpx

Evropski komisar za gospodarstvo: “Evropa potrebuje 1,5 bilijona evrov, da si opomore, ali pa se bo enotni trg razbil na dva dela”

Evropski komisar za ekonomijo Paolo Gentiloni (foto: EPA)

Po mnenju evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija Evropska unija nujno potrebuje finančno injekcijo, če želi preživeti epidemijo covid-19, ki trenutno pustoši po stari celini.

Pred vrhom voditeljev držav članic EU o zdravstveni krizi, ki je nastopila po izbruhu covid-19 v Evropi je finančni evropski komisar Paolo Gentiloni za Der Spiegel povedal, da bi EU potrebovala finančno injekcijo težko vsaj 1,5 bilijona (1.500 milijard) evrov, da premaga to krizo.

Po mnenju Gentilonija je pandemija covid-19 “najhujša kriza” od 2. svetovne vojne, ki ogroža celo “sam obstoj EU kot enotne ekonomske in politične entitete”. Italijanski evropski komisar se je ob tem skliceval na predvidevanja Mednarodnega monetarnega sklada (IMF), ki trdi, da bi BDP EU v letu 2020 padel za 7,5 odstotkov. Za primerjavo, med globalno finančno krizo 2009 je BDP EU po pisanju RT padel za 4,4 odstotka.

https://twitter.com/EvaKaili/status/1252181117765025792

“Ne moremo čakati, da virus opravi z nami, preden začnemo z obnovo. Obnova se mora začeti sedaj, spomladi, poleti,” je prepričan Gentiloni. Po njegovem mnenju EU potrebuje “skupno orodje za rekonstrukcijo”, sam namreč nasprotuje italijanskemu predlogu izdaje tako imenovanih koronaobveznic – ta pristop se mu zdi “nazadnjaški”.

Finančni ministri držav članic evroobmočja so do sedaj za potrebe financiranja zdravstvenih stroškov in zagotavljanja pomoči majhnim in srednje velikim podjetjem namenili 500 milijard evrov. Po mnenju Gentilonija je to še vedno en bilijon premalo.

Ivan Šokić