fbpx

Evropski parlament zaradi izrednih razmer, ki ogrožajo varnost, sprejel resolucijo o evropski obrambni uniji

Foto: epa

Terorizem, hibridne grožnje ali pomanjkanje kibernetske ter energetske varnosti so le eni izmed množice izzivov, ki so poslabšale varnostne razmere v Evropi in drugod. V povezavi z navedenimi ugotovitvami so poslanci Evropskega parlamenta glasovali za resolucijo o obrambni uniji. 

V EU se zavedajo pomembnosti še močnejšega sodelovanja med EU in Natom, a obenem poslanci vztrajajo, da bi si morali prizadevati tudi neodvisne varnostne moči, ki bi zagotovila varnost tudi v primeru, ko Nato ne bi želel ukrepati ali pa bi bilo ukrepanje EU ustreznejše, so sporočili iz Strasbourga.

Terorizem in ogrožanje varnosti terjata finančne posledice
Poslanci so na seji ugotovili tudi, da trenutno zaostrene razmere zahtevajo tesnejše sodelovanje med evropskimi oboroženimi silami, stroški neukrepanja na ravni EU v obrambnem in varnostnem sektorju pa so ocenjeni na 26,4 milijarde evrov letno zaradi podvajanj, preseženih zmogljivosti in ovir pri javnih naročilih za obrambo.

Evropski parlament z resolucijo poziva vse članice EU, naj stremijo k ciljem, naravnanim k izboljšanju stanja varnosti unije. Med drugim si prizadevajo nameniti 2 odstotka BDP za obrambo, ustanoviti večnacionalne sile ter sedež za vodenje vojaških operacij. 

Parlament s podanimi ugotovitvami spodbuja, naj se raziščejo možnosti za medsebojno tesno sodelovanje, kjer bi zagotovili tudi potrebne materiale, skupno nabavo in vzdrževanje transportnih vozil, letal in helikopterjev. Predlagalo se je tudi posvetovanje o ciklih navedenega načrtovanja in javnega naročanja ter se zavzemajo za okrepljeno usklajevalno vlogo Evropske obrambne agencije.

Potrebno bo zvišati proračun EU za obrambo
Ob vseh ugotovitvah so poudarili pomen EU na področju raziskave obrambe, za katerega se bo moral v prihajajočih letih zagotoviti ustrezen proračun v višini okoli 90 milijonov evrov, nato pa v naslednjem proračunskem okviru, to je po letu 2021, zagotoviti finančna sredstva v višini vsaj 500 milijonov evrov.

V Evropskem parlamentu pa so poslanci tekom seje obravnavali še predlog resolucije o skupni varnostni in obrambni politiki, ki je osnovana na postavki o poglobljeni prenovi skupne politike ter začetek operacije za usposabljanje v Iraku v podporo članicam, ki sodelujejo v koaliciji proti Islamski državi.

K. Ž., STA