Evropski poslanec Zver pozval ameriško veleposlanico pri ZN k neodvisni preiskavi iranskega pokola leta 1988

Nikki Haley (foto: epa)

V luči razprav o stanju človekovih pravic v Iranu, ki potekajo na rednem zasedanju tretjega odbora Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, je evropski poslanec dr. Milan Zver v torek, 10. oktobra 2017, poslal pismo ameriški veleposlanici pri Združenih narodih Nikki Haley, v katerem jo je pozval k podpori za neodvisno preiskavo o pokolu političnih zapornikov poleti leta 1988 v Iranu.

V pismu je poslanec Milan Zver pohvalil dosedanja prizadevanja ameriške veleposlanice pri Združenih narodih Nikki Haley k obsodbi Irana zaradi hudih kršitev človekovih pravic.

Posebna poročevalka Združenih narodov o stanju človekovih pravicah v Iranu, Asma Jahagir, je v letošnjem poročilu večkrat izpostavila grozljiv pokol tisočih političnih zapornikov, ki se je zgodil poleti leta 1988 v Iranu, po ukazu Ajatole Homeinija in pozvala k neodvisni preiskavi teh zločinov.

Islamske oblasti so izvensodno umorile več tisoč političnih nasprotnikov
Poročila o zločinih v Iranu iz leta 1988 do nedavnega niso prišla v mednarodno javnost, saj je iranski režim blokiral vse poskuse preiskave o obsegu zločina. Šele avdio posnetek, ki je bil objavljen lani, razkriva, da odgovorni za pokol leta 1988 še vedno zasedajo vodilne položaje v Islamski republiki Iran. Avdio posnetek je potrdil usmrtitev več tisoč političnih zapornikov v Iranu poleti leta 1988 – pokol, ki so ga mnoge mednarodne organizacije opisale kot zločin proti človeštvu.

Številni sorodniki umorjenih leta 1988 zahtevajo pravico.

Poslanec je izrazil tudi zaskrbljenost glede nenehnih hudih kršitev človekovih pravic v Iranu in nevarnosti, ki jo iranski režim predstavlja mednarodni skupnosti.

C. Š.

 • RATATA

  Čakamo še pismo z zahtevo po neodvisni preiskavi podobnega kršenja v Sloveniji!

 • Soave

  Spodaj je RATATA dobro predlagal. Poskrbijo naj, da se bo preiskalo tudi na desettisoč pobitih pri nas !!

 • Aron

  Ojojoj, Zver nima pojma o čem govori, to je že zdavnaj dokazal s svojim nepoznavanjem geopolitike. Da pa sedaj hvali Haleyejo, plačanko Izraela, je pa višek brez primere. Ne morem verjeti, da je ta brezvretenčar kandidiral za predsednika in da sem ga celo volil.

  • Borut Stari

   Aron nehi snifat. Vidiš, da ni produktivno. Zadet vse narobe narediš.

 • Elven Sion Elf

  Dobra poteza dr. Zvera. Po res globokem fiasku z Brscicem ki je dajal izjave na ravni iranskih fundamentalistov je SDS zdaj treba pohvalit. Iran je takrat izvedel masovne poboje. Veliko ljudi je v svoji zlobni maniri povezoval z Izraelom in Zidi.

  • Olga

   Brsciceve izjave so vedno zelo točne!

 • Olga

  Čestitke! Potem jo naj povabi še v Slovenijo!

 • althar

  Zver, raje se ukvarjaj s političnim kriminalom v Sloveniji, namesto da Američanom postavljaš naročene “pozive”.

 • Hun

  ZN organizacija, ki vedno z enim ocesom zamizi ko ZDA bombandira po svetu

  • učko

   Bad guys-i se morjo bombardirat, ti boombar !!!!

   • Hun

    mora se umret pa davke placat..vse drugo ni mus

  • xtc

   Še premalo.

 • Boco

  Dvomim da ZDA zanima raziskava poboja nekaj tisoc irancev. Sami so jih pospravili pod ruso precej vec kar v sosescini Irana. Njih zanima iranska nafta, ne pa clovekove pravice. Dvomim, da je Zver tako naiven da tega ne ve. Verjetno gre za kaksen PR dr. Zvera.

  • Aron

   Ne, Zver je dejansko tako glup.

   • xtc

    Ne glup si ti a ne vidiš ,da se ti vsi smejejo.

 • Jovo Jamnica

  Jao… najbrš je mislo na leto 1888…

 • Stajerka

  NLB reši vse zagate in probleme, takšne in drugačne!

 • stajerc5

  Ta taktika Zvera sploh ni slaba! Ce pride to skozi, bo naslednja drzava kaksnih deset let nazaj, itd., pa ni hudic, da ne bodo na koncu tudi “nasi med in povojni heroji” prisli na vrsto!!!

  • RATATA

   Dobr, da grem u Nebesa, bom lahko spremljal, kaj bodo zatuškal takrat enkrat.

   • stajerc5

    O moj Bog, pusti Nebesa pri miru! Pokazal se mi je Nadangel Gabriel in mi povedal, da so jih “nasi” naredili tako koruptna, da si je nas kucko ze rezerviral plac zraven Sefa…

    • RATATA

     Če bi pil štajersko kvalitetno vino bi NadAngela Gabriela drugač zastopu.
     Šmerjakl glavo mede. ;)

     • stajerc5

      Smarnca je ze v 70-tih izginila. Pravzaprav skoda, za dodatek h kvintonu in brajdi je bilo najboljse za pri kosnji, na roke- v hribu….

     • Jovo Jamnica

      Veš de… Jas sn moj šmarjokl, rumeni pa zeleni vrgo vun leta 2010…

     • stajerc5

      Verjamem, enemu prej- enemu kasnej…

     • RATATA

      Pa tud za grušte delat je fantom dala anduht ;)

   • Ana Job

    Saj si v nebesih občasno. ;-))

    • RATATA

     2 x mesečno. Premalkrat!

 • Caetano

  Glede Irana je prav potegniti dolocene vzporednice s sedanjostjo.
  Ko je Iranu vladal sah je bila drzava stabilna ceprav avtoritarna. Iran je bil tudi ameriski zaveznik. SZ je skupaj z islamisticnimi teokrati ze v 50. letih zacela voditi subverzivno kampanjo za odstranitev saha. Ajatola Homeini je bil sovjetski informator in sodelavec ze v 50. letih. Iranski komunisti in islamisti so delali dobesedno z ramo ob rami. Celo tako dalec je to slo, da so Homeinijev stab v Franciji v glavnem vodili mladi iranski komunisti. Francija je ze takrat vodila proislamisticno politiko, ki naj bi lo Pompideuju naredila drzavo mocnejso dejansko pa jo je pahnila v probleme, ki so danes ze akutni.

  Kljub temu, da je ameriska vlada vedela za navezo med Homeinijem in komunisti je pod demokratom Carterjem sklenila, da se bo sahu odrekla in podprla Homeinija, ki je imel kot je bilo videti vecinsko podporo islamu vecinoma vdanega naroda. Veliko Irancev pa je kljub temu bilo proti teokraciji.

  Nekateri so spremembo ameriske politike povezovali z naftnimi posli dejansko pa je ameriska vlada s Carterjem na celu racunala, da bo med siitskim klerom in komunisti moralo priti do razhoda takoj ko vrzejo saha in da se bodo lahko potem s Homeinijem dogovorili. Tako se je tudi zgodilo, da komunisti in islamisti vrzejo saha. Seveda pa Homeini ni iskal novega zaveznika v ZDA ampak je zacel takoj razglasati siitski kalifat. Reagan je potem popravlkj

  • stajerc5

   Imas prav, ker ce je nekdo zivel v teh casih v yugi, in to kot opran yugos, ni nikoli videl in izvedel, kako je narod jokal za Sahom.
   No ja, podobno kot pri nas za AO monarhijo.

  • DJURO SUMAR

   Pojma nimaš.

 • Transformer

  Kaj pa če bi Zver predlagal raziskavo o medvojnih pobojih v Gramozni jami v Ljubljani, kjer so Italijani pobijali nedolžne slovenske civiliste, ki so jih “ovadili” domači kolaboratorji in RKC? A to je pa pozabil?

  • Caetano

   Alesa Stanovnika ki je naredil enega zadnjih poiskusov, da KP ne bi povsem dominirala v OF so v Gramozno jamo poslali pred italijanske puske kar komunisti.

   • Transformer

    Vseeno pa priznaš mojo trditev!!

  • sprehajalec

   Ameriški in britanski vojaški priročnik iz druge svetovne vojne je predpisal streljanje talcev za potrebe pacifikacije zasedenega ozemlja. Sojenje v Nürnbergu leta 1947, ki so mu rekli kar sojenje za Talce, je oprostil vse obtožene nemške poveljnike, v Grčiji in Jugoslaviji, za represlije nad civilnim prebivalstvom.

   Zapomni si, Ni komunistov, NI Antikomunistov in redosleda dogodkov, ki so pripeljali do 82.000 mrtvih Slovencev, ki bi preživeli, če ne bi bilo komunistov.

   • Transformer

    Govorimo o Italijanih, ne o Nemcih. In seveda njihovimi pomagači pod vplivom RKC

    • sprehajalec

     Italijani so bili sploh diletanti. če gledam danes, ko uvažajo pol Afrike, vidimo, kako so sočutni. Verjetno so bili takšni tudi nekoč. Obdali so se z žico v Ljubljani, zunaj je bila pa krimska republika. Če jih ne bi Nemci nagnali v akcijo, zaradi prehajanja meje sem in tja, bi tako ostalo. Potem so se pa na počez in diletanstsko lotili naloge z 70.000 vojaki, več kot Libiji.

     O pomagačih pa tako, najprej so bili komunisti, čez mesece so nastali antikomunisti. Pač akcija in reakcija, kot so sami komunisti govorili.

     • Transformer

      Italjani sploh ne uvažajo zamorcev, uvaža jih mafija s svojimi neitalijanskimi prevozniki za suženjsko delovno silo na latifundijah, tukaj so prizadeti Romuni saj so jim pobrali ogromno zaslužka, za spolne sužnje, otroke za pedofile in najboljše za “rezervne dele” saj je v Evropi pomanjkanje človeških organov in so cene visoke. Ideja pa je od tukaj: http://www.blic.rs/vesti/hronika/otetim-srbima-na-kosovu-vadili-organe-i-prodavali-ih/rlkk91j. Vsekakor pa so bili Italijani okupatorji in morilci. Za zadnji odstavek ne vem, če ga nisi namenil Janši in še kakemu “opozicijskemu” večnemu politiku,Torej SD je naskednik KPS, SDS pa vzopredni naslednik KPS, samo dodali so še SD Slovenije, da je res sigurno naslednik KPS

     • sprehajalec

      Uf, priporočam, da malo urediš misli. Zmedeno delujejo.

     • Transformer

      Kaj se ti zdi zmedeno?

  • sloustava

   Ojojoj, tvoje znanje zgodovine, ki je realna in resnicna, je nezadostno! Zakaj? Ker noces, ne zmores ali pac enostavno ne smes poznati resnice. Zacniva pri tov. Dolancu, komunistu kasneje, preje pa Hitlerjevcu, kolaborantu! Kaj dobrega je naredil Dolanc za Slovenca? Nic, pac pa ogromno slabega, povojni poboji so delo komunistov, “partizanov-gosarjev”! A ti ves, da je komunist pobil vec svojih bratov in sestra , kot nacist in fasist skupaj!? In kaj je naredila RKC s “prisega”na Plecnikovem stadionu? Resila zivljenja mnogim Slovencem! Kako? Tako, da nacist, preje fasist niso pobijali nedolznih ljudi. Kaj je delal komunist v tem casu? Skrival se je po vaseh, kradel kmetom, prihajal v stanovanja in pobijal ljudi. “Napadel” iz zasede nemskega vojaka, in zato in njegovega psa in kot odgovor na to “hrabro partizansko dejanje “ so Nemci pobili nedolzne talce….To je samo en izsek dejanj tvojih partizanov. Klavcev, gosarjev, ne partizanov. JA, bili so tudi pravi partizani, ki pa po vojni niti slisati niso hoteli o svojih t.i. tovarisih. Teh partizanov, ki so res ziveli in se borili za svojo domovino, ni vec! Nasledili so jih gosarji, klavci in njih mladici!

   • Transformer

    Trditev, da po domobranski prosegi niso pobijali Slovencev je laž, saj še sam trdiš, da so Nemci pobili nedolzne talce.. In napad iz zasede je po vojnem pravu dovoljen. Leta 1943 so partizansko vojsko prizanli VSI zavezniki, torej so bile legalne vojaške enote pod vojaškim vodstvom.Domobranci ki so prisegli Nmecem so bili nacisti. In ker so nacisti napdli Jugoslavijo , je bil vsak nacistični vojak legalna tarča. Po vojni pa so po Sloveniji pobijali hrvaško-bosanski Srbi pod komando SimeDubajiča, ki je rekel, da bi pobil vse ustaše in domobrane, pa mu “Slovenci nisu dozvolili”. Napaka Slovencev po WWII je bila, da niso vojnih ujetnikov razdelili po republiški pripadnosti, potem bi imeli 90% manj kosti pobitih po vojni v Sloveniji in bi se tudi drugi narodi bolj prepirali med seboj. Zakaj pa četnikov niso odpeljali v Srbijo, pa balistov v BiH in Srbijo, pa ustaše in domobrane na Hrvaško? Ker so že tedaj vedeli, da bi tako masovno pobijanje v tistih “republikah” (banovinah) povzročilo revolt, samo Slovenci so vedno požrli drek. In odškodnine za ojno škodo Italajni nikoli niso plačali Jugoslaviji oz. Sloveniji.

 • DJURO SUMAR

  Slovenski desničarji lezejo v rit ZDA.

  • stajerc5

   Ne morem verjeti, da ti WI-FI vlece iz Putkinove riti!

   • Jovo Jamnica

    Kaj je zaj??? Si si pogledo filme, kere so pret nami v Jugi skrivali???

  • Slavica Ostrovška

   ZDA so naš zaveznik , toliko v vednost in brez poniževanja.Naš zaveznik pa je po referendovski
   odločitvi Slovencev z vstopom v NATO

 • stajerc5

  Kaj se dogaja z komentarji, Nova24, bi nekdo vsaj napisal nekaj, kot v dobrih starih casih?????????
  Se sam sebi ne morem dati Reply!

  • Jovo Jamnica

   Te pa jas pizdim… al kaj???

  • stajerc5

   Ohohoha, ta s kamro se mi pa dopade, sej nisem odprl, ampak oba pomena izraza sta dobra; pa ne da imas v kamri slabo kamro?

   • Jovo Jamnica

    Fprašaj one na Nova, kaj jim pr Kamri nea paše. Česa jih je strah???

   • stajerc5

    Mam dost, grem v kamro, klinc gleda pa taksno sr….

 • cosmosjasnovidec

  V Arabskih državah take pokole počnejo Islamisti v Europi so jih in pa še vedno počnejo “komunisti”.
  Rusi,Severno korejci so pri tem glavna mašina.

 • sale

  Verjetno je biu pijan in zadrogiran

 • jackdaniels

  muslimani pač…ne znajo drugega kot klat in pobijat :/

 • dr Janez Sveti

  Zver je dobil ukaz, kaj mora naredit za korist Ameriške strategije pritiska na Iran. Sluga Amerike. No to ne poomeni, da se strinjam z pobijanjem, vendar je tragikomično, da to sporoča Zver Američanom. To je absurdno neumno in smešno. Namesto, da ravno v tem primernem (za Ameriko) času joka Zver nad Iranci, bi lahko bolj lobiral na odkritju in popolni razjasnitvi krivcev za povojne poboje v Sloveniji. TO bi bilo logično.

  DR Janez Sveti genij

 • domovina mili dom

  Prav si naredil poslanec EU. Na vseh frontah je potrebno tirane in njihova dejanja zatreti, raziskati in kaznovati. So komunisteki koj z ušesi zastrigli, kajti enako so oni počeli ne dolgo nazaj. Potrebno je združiti svetovne organizacije v boju proti tiranom in množičnim morilcem.

 • Zver je glasoval za CETO. Kaj je mislil ali kdo mu je stal za vratom? Še bolje kaj se meša v stvari, ki za nas sploh niso bistvene zdaj? Brez sufliranja tega ne bi naredil…

 • Franc Bizjak

  Bravo Zver. Prava poteza. Naj se ve, da klovn Erjavec ne predstavlja vseh zunanjepolitičnih interesov Slovencev.

 • Burek Burecki

  Hmm… Kdo bo preiskal pa ameriske pokole od leta 1945 do 2017?

  • Majda

   Daj jih ti, saj ocitno ves najvec na svetu. No, najprej se pa loti Sovjetske zveze! Bos dobil obcutek za pokole milijonov!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!