fbpx

Evropski poslanec Zver: Za boj proti pandemiji smo dali na razpolago 37 milijard evrov iz kohezijskih sredstev in 800 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada

Foto: Nova24TV

Poslanec v Evropskem parlamentu iz vrst SDS dr. Milan Zver je prepričan, da mora v času koronavirusa EU dokazati, da je več kot le birokratski aparat, ter da zna in zmore v času koronakrize sprejemati nujne pragmatične odločitve. Zdravstveni krizi je namreč tik za petami še ekonomska kriza.

Dr. Milan Zver je kritičen do Evropske unije, saj je prepričan, da je v prvi fazi krize zaradi koronavirusa le-ta padla na testu. “Sistemi za koordinacijo med državami članicami niso uspeli pravočasno odgovoriti na nastalo situacijo,” pravi, zato so bile države članice, v odsotnosti koordinacije s strani EU, prisiljene same zaščititi svoje državljane. “Na  notranjih mejah Schengena so se pojavile dolge kolone tovornjakov. Namesto skupnega odziva je prišlo do medsebojnega tekmovanja za nujno medicinsko opremo med državami.”

Zver pa opozarja tudi na LIBE, odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta, ki je “pandemijo izkoristil za sramoten ideološki boj proti desnosredinski vladi Viktorja Orbana, ki se bori proti nevidnemu sovražniku”

Na “testu” padli tudi nekateri mediji
A ne le Evropska unija sama, v nekaterih državah članicah so na testu padli tudi osrednji mediji, ki so še vedno pod vplivom t.i. “old-boys” mrež iz preteklih totalitarnih sistemov. Janez Janša je prevzel vajeti vlade v najtežji fazi izbruha epidemije, osrednji mediji pa so prve dni izkoristili, da so vladi metali pod noge polena – v času, ko bi najbolj potrebovali nacionalno enotnost.”

Izjave za medije po izrednem srečanju štirih predsednikov, na katerem so spregovorili o delovanju političnih institucij v času krize, o njihovem sodelovanju ter skupnih prizadevanjih za politično enotnost za usklajeno delovanje. Predsednik vlade Janez Janša. Foto: sta

Ekonomska kriza tik za petami zdravstveni krizi
A Zver dodaja, da vse le ni tako črno, sploh v obziru na dejstvo, da se je v drugi fazi EU postavila na noge. “Zamaški na mejah se odpravljajo, koordinacija je stekla. Za medicinsko opremo je EU odprla skupni razpis. Razrahljala je stroga pravila o državni pomoči, da se lahko države članice borijo proti ekonomski krizi, ki je tik za petami zdravstveni krizi. Da lahko nadomestijo izpade plač, pomagajo podjetjem, da ohranijo delovna mesta, pomagajo evropskemu kmetijstvu. Za boj proti pandemiji smo dali na razpolago 37 milijard evrov iz kohezijskih sredstev in 800 milijonov evrov iz solidarnostnega sklada.” 

“Spremenili smo pravila, da pomagamo letalskemu sektorju, veliko sredstev smo namenili za raziskave, ki bodo prispevale k cepivu za COVID-19. Evropska centralna banka pa je že pred tednom dni napovedala, da bo do konca leta odkupila za 870 milijard evrov vrednostnih papirjev in tako razbremenila države članice v programu, ki je primerljiv z Marshallovim načrtom.”

dr. Milan Zver (Foto: Arhiv Nova24tv)

Hrvaško prizadel še potres, Grčijo migrantska kriza
Države EU se torej z vsemi sredstvi borijo proti pandemiji, nekatere pa ob tem mislijo tudi na sosede. “Ob krizi s koronavirusom je sosednjo Hrvaško prizadel še hud potres in slovenska vlada je v nekaj urah poslala pomoč na Hrvaško. Nekatere države so začele sprejemati bolnike iz držav, ki so preobremenjene,” pravi Zver ter spomni še na Grčijo, ki ji je na pomoč priskočilo več držav članic, saj le-ta “brani zunanjo mejo EU in Schengena in se poleg virusa bori še z migrantsko krizo, ki meji na vojno stanje.” Ob tem je prepričan: “Odziv bi moral biti še večji.”

Evropski poslanec Zver dodaja, da mora EU narediti vse, kar je v njeni moči, da pomaga državam članicam v boju s pandemijo in tudi, da zaustavi migrantske valove, saj bodo v nasprotnem primeru še dodatno obremenili zdravstvene sisteme – ti pa so že zdaj na robu kolapsa. “Če kdaj, potem mora EU zdaj pokazati, da ni samo birokratski aparat, ampak zna v težkih časih sprejemati nujne pragmatične odločitve.”

Marjanca Scheicher