fbpx

Evropsko sodišče za človekove pravice zavrnilo trgovanje z otroki in najemanje revnih žensk za rojevanje otrok

Foto: 24kul.si

Donatina Paradiso in Giovanni Campanelli sta italijanska zakonca srednjih let, ki živita v Colletortu v Italiji. Po neuspelih poskusih zanositve z umetno oploditvijo sta se odločila, da v nasprotju z italijanskimi zakoni pridobita otroka s trgovino z materinstvom. Z rusko družbo “Rosjurconsulting”, ki je poiskala žensko za rojstvo otroka, sta sklenila dogovor za plačilo 49 tisoč evrov, nato je bila gospa oplojena s spolnimi celicami neznanih darovalcev.

Postopek z umetno oploditvijo ‘In vitro’ je bil uspešen in 27. 2. 2011 je gospa v Moskvi rodila dečka. V Rusiji sta se italijanska zakonca vpisala kot starša otroka, vendar sta prikrila, da je otrok rojen na podlagi trgovine z materinstvom.

Po prihodu v Italijo sta želela vpisati otroka v rojstni register v Colletortu, a je italijanski konzulat v Moskvi obvestil sodišče za mladoletnike v Campobassu, Ministrstvo za zunanje zadeve in občino Colletorto, da dojenčkovi dokumenti niso ustrezni.

Kupovanje otrok v Italiji ni dovoljeno, v Sloveniji znani primeri pridobitve otroka preko trgovine z materinstvom
Podlaga za ukrep odvzema otroka in postavitev pod skrbništvo izhaja iz protipravnosti dejanj zakoncev, ki sta, po mnenju italijanskega sodišča, želela obiti italijansko pravo, ki ne dopušča nadomestnega materinstva, temveč omogoča posvojitev. Sodišče jima je očitalo, da sta nameravala izigrati italijansko pravo in s tem protipravno ravnati, zato jima je sodišče odvzelo otroka in ga  namestilo v rejniško družino. Na to odločitev sodišča sta se pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je v sodbi navedlo, da nadomestno materinstvo ni v skladu s koristmi otroka, zato jima Republika Italija ni dolžna vrniti otroka.

Zakonca sta bila pred tem spoznana kot primerna za posvojitev otroka, vendar sta tudi to možnost sedaj izgubila, ker sta skušala na nezakonit in neetičen način kupiti otroka, namesto da bi kot vsi ostali počakala, da bi prišla na vrsto za posvojitev.

24kul.si