fbpx

Evroskepticizem na pohodu. Najhuje je v Grčiji, najbolje pa …

Foto: EPA

Evroskepticizem je na pohodu, kaže raziskava, ki jo je opravil Pew research center. Evropska unija naj bi z veliko hitrostjo izgubljala svoje podpornike, po zadnjih podatkih naj bi jo podpiralo le še 51 odstotkov državljanov EU, kar 42 odstotkov državljanov EU pa podpira idejo, da bi se morale ponovno povečati pristojnosti držav članic ter zmanjšati pristojnosti evropskih institucij.

Neka druga agencija za preučevanje javnega mnenja je ugotovila, da je tudi Britancev, ki so prepričani, da bi morala Velika Britanija zapustiti EU, vse več. Tako meni kar 43 odstotkov otočanov, medtem, ko je 41 odstotkov otočanov mnenja, da bi morali ostati znotraj integracije. Po drugi strani večina Evropejcev meni, da bi morali Britanci ostati v EU.

Podatki tudi kažejo da so ljudje najbolj nezadovoljni z Evropsko unijo v Grčiji ter v Franciji, poroča BBC. V tej luči je tudi razumeti nenaden vzpon populističnih strank na desnici in levici v omenjenih državah. Kot je znano, se je v Grčiji na oblast povzpela socialistična Siriza, v Franciji pa veljavo vse bolj pridobiva Nacionalna fronta.

Najbolj zadovoljni Poljaki
Največji podporniki EU integracije so Poljaki, ki jo podpirajo v 72 odstotkih, in Madžari, ki jo podpirajo v 61 odstotkih, kar je nekoliko presenetljivo, saj je znano, da so v Budimpešti pogosto nezadovoljni z odločitvami Evropske komisije in ostalih vladajočih teles.

Ž. K.