fbpx

Facebook po škandalu izgubil 80 milijard dolarjev, dramatično padle tudi cene delnic Twitterja

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg (Foto: STA)

V torek so borzni indeksi Wall Streeta znatno padli, saj so izgubili del zaslužka predvsem zaradi velikega padca cen delnic v tehnološkem sektorju. Vlagatelji so zaskrbljeni zaradi možnosti strožje ureditve po nepooblaščeni uporabi podatkov družbe Facebook.

Cene delnic Facebooka, ki je pod pritiskom, odkar se je izkazalo, da je svetovalno podjetje Cambridge Analytica dobilo dostop do podatkov 50 milijonov Facebook uporabnikov brez njihovega soglasja, so včeraj potonile za dodatnih 5 odstotkov. Do zdaj so se pocenile delnice za skoraj 18 odstotkov, kar pomeni izgubo tržne vrednosti za okoli 80 milijard dolarjev.

Celotni tehnološki sektor je lani vodil na trgu z dobičkom, a je od začetka tega meseca izgubil več kot 5 odstotkov in je na poti največje mesečne izgube od aprila 2016.  Včeraj so tudi hudo padle delnice Twitterja, za 12 odstotkov, medtem ko se je delnica podjetja Nvidia, ki se ukvarja s proizvajanjem čipov, pocenila za 8 odstotkov.

Močan padec cen delnic v tehnološkem sektorju (slika je simbolična, foto: epa)

“Na trgu vlada negotovost in preprosto ne vemo, kaj pričakovati. Tveganje je veliko in vlagatelji tega ne marajo,” je dejal strateški svetovalec Global Marketsa Peter Kenny.

A. G.