fbpx

Facebooku 405 milijonov evrov kazni zaradi kršenja nastavitev zasebnosti otrok

Mark Zuckerberg (Foto: epa)

Irska komisija za varstvo podatkov je platformo družbenih medijev Instagram, ki je v lasti družbe Meta (nekdanji Facebook), kaznovala s 405 milijoni evrov kazni zaradi kršitev splošne uredbe o varstvu podatkov otrok. To je druga največja kazen, ki jo je regulator naložil nekdanjemu Facebooku, prva v vrednosti 746 milijonov evrov je bila zaradi kršenja zakona v skladu z GDPR namreč naložena velikanu Amazon, piše Politico in dodaja, da je Irski DPC v izjavi po elektronski pošti potrdil kazen, zavrnil pa je nadaljnje komentarje.

Facebook (zdaj znan kot Meta) je irska komisija za varstvo podatkov kaznovala s 405 milijoni evri zaradi neskladnega ravnanja z nastavitvami zasebnosti otrok na Instagramu.  Instagram naj bi grobo kršil zasebnost otrok na Instagramu, vključno z objavljanjem elektronskih naslovov in njihovih telefonskih številk.

Po navedbah Breitbarta je tiskovni predstavnik irskega regulatorja potrdil izdano globo, podrobnosti o situaciji pa javnost lahko pričakuje v naslednjih dneh. Kazen je bila izdana zaradi kršenja pravil zasebnosti s strani otrok na Instagramu, saj so bili njihovi podatki na računih javno objavljeni. Sodeč po preiskavi politike Instagrama pa naj bi bili tudi vsi novi računi samodejno vidni javnosti.

Foto: Freepik

Tiskovni predstavnik Facebooka je njim v bran za Politico povedal, da je bila poizvedba osredotočena na stare nastavitve, ki takrat še niso bile posodobljene. Vsaka mladoletna oseba naj bi imela z novim odprtom računom namreč samodejno nastavljen zasebni račun, ki je viden le poznanim ljudem.

Facebook se še ni pritožil
Čeprav ima Facebook možnost pritožbe, se po poročanju tujih medijev še vedno ni pritožil. Preiskava o vprašanju varnosti otrok na Instagramu namreč poteka že nekaj časa, pred tem pa je podjetje celo ustavilo razvoj svoje aplikacije Instagram Kids zaradi raziskav, ki so dokazale, da lahko aplikacija negativno vpliva na duševno zdravje najstniških uporabnikov.

Tanja Brkić