Famozni 155. člen bo prvič v zgodovini uporabljen: Sledi suspenz katalonske regionalne vlade in volitve brez Puigdemonta

Foto: epa

Španska vlada je na današnji izredni seji v Madridu odločila, da bo suspendirala regionalno vlado in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa v Kataloniji izvedla regionalne volitve, je po seji sporočil španski premier Mariano Rajoy, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pojasnil je, da ne bodo ukinili avtonomije Katalonije, temveč samo suspendirali regionalno vlado pod vodstvom Carlesa Puigdemonta. Njene pristojnosti bodo prenesli na osrednjo vlado v Madridu.

Na prihodnjih regionalnih volitvah v Kataloniji Puigdemont po besedah španskega premierja ne bo smel nastopiti niti ne bo smel predlagati kandidatov. Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost.

Kot je po seji, ki je trajala več kot dve uri, dejal Rajoy, je bila uporaba 155. člena ustave neizbežna, čeprav vlada tega ni želela. Pojasnil je, da vlada ni imela izbire, ker je katalonska vlada delovala enostransko in v nasprotju z zakonodajo, ko je 1. oktobra izvedla referendum o neodvisnosti Katalonije.

Foto: epa

Španska ustava iz leta 1978 v 155. členu, ki ga je Madrid tokrat uporabil prvič, vladi dovoljuje sprejetje “nujnih ukrepov”, da avtonomno pokrajino prisili v izvrševanje obveznosti.

Ukrepe mora potrditi še zgornji dom španskega parlamenta, senat, kjer ima Rajoyeva ljudska stranka večino. To se bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa najverjetneje zgodilo v petek.

Rajoy je dejal, da je namen ukrepov popeljati Katalonijo v nove regionalne volitve, ponovno vzpostaviti pravni red in se izogniti dodatnemu padanju katalonskega gospodarstva. Po njegovih besedah so namreč podatki o stanju katalonskega gospodarstva skrb vzbujajoči, v primeru razglasitve neodvisnosti pa bi to še dodatno oslabelo.

Glede na ankete večina prebivalcev Katalonije sicer ocenjuje, da referendum ni zadostna pravna podlaga za neodvisnost od Španije. Kot je pokazala javnomnenjska raziskava inštituta FESOP, za časnik El Periodico, 55,6 odstotka Kataloncev meni, da katalonska regionalna vlada nima mandata za razglasitev neodvisnosti Katalonije. Nadalje si 68,6 odstotka vprašanih želi nove regionalne volitve, s katerimi bi rešili ustavno krizo med Barcelono in Madridom. Podoben delež, 68,3-odstoten, je naklonjen temu, da bi se namesto razglasitve neodvisnosti začeli pogajati o ustavnih reformah, ki bi Kataloniji zagotovile še večjo avtonomijo.

D. Č., STA

 • soc

  Španija je imela neprimerno več časa, da je naselila svoje ljudi po Kataloniji, kot Srbija v Sloveniji. Zato so razmerja sil v tem trenutku že precej drugačna kot v SRS 1991. Morebiti usodno. Kar pa seveda glede na dramatično naraščajoči politično-ekonomski vpliv Srbov v Sloveniji ne pomeni, da bosta naši dolgoročni usodi kaj prida različni.

  Je pa seveda še nekaj. Katalonija je ekonomsko bistveno pomembnejša od Slovenije, njen precej velik del pa danes sodi k Franciji. Zato je Francija odločno proti samostojni Kataloniji, Nemčija si nabira politične točke pri Španiji in Franciji, ostale države EU so pa nekaj takega kot avtonomne pokrajine v nekdanji Jugi. Irelevantne. In ker to vedo, sledijo Nemčiji v upanju na drobtinice.

  • cosmosjasnovidec

   Ja na te drobtinice čaka tudi Slovenija zaradi nesposobne vlade.
   Hrvatarji so komaj stopili v EU pa so že pojemali kreditov malo morje ter izkoristili vse mogoče od ureditev cest ter ostalega katero vse financira Unija.
   Pri nas se pa vozimo po jamah,ker zahojenci niso zahtevali sredstev katere nam pripadajo ali pa so pa so takoj vse pokradli in o tem zamolčali.
   Tako je tudi z 2.tirom kjer so denar že v naprej pokradli pozneje pa naredili referendum in sedaj bodo plačevali državljani zaradi kretenskih levakov kateri se ne zavedajo,da so izigrali tudi njih.

  • samotoje

   Pronicljiva analiza dejanskih razmer.

 • toxico

  neustavna ustava

 • RATATA

  Nizkocenovniki bodo pripravili aranžmaje za “naše” španske borce, da jih bodo transportirali na pirenejski konec, kot pred osemdesetimi leti.
  Ne vem pa na kateri strani se bodo borili, kar je itak vseeno, saj jim bo naša država, osamosvojena socialistična Republika Slovenija dala borčevske penzione.

 • Tiranija Špancev nad Katalonci je v pogonu in Katalonci so še vedno naivni, da bi se dalo kaj dobti brez svoje vojske. Svoboda Katalonskemu narodu, svoboda in oblast na lastnem ozemlju.

 • soc

  Sin je pravkar prišel službeno v San Sebastian (evropska prestolnica kulinarike v biskajskem zalivu). Sporočil mi je, da pod oknom manifestira množica za katalonsko neodvisnost.

  Če postane suverena Katolonija, ji sledi podobno razvita Baskija v nekaj mesecih. To pa za Španijo res ni več hec. Tekla bo kri.

 • xtc

  Gremo lepo po vrsti,najprej Madrid naj počisti z levaki v Kataloniji,nadalje Madrid se bo moral pričeti pogajati z zreznejšimi predstavniki naroda,levake je treba zbrcati proč odvlade,kante so tam kamor sodijo.

 • Janez

  Hja?
  KOT JE REKLA PAMETNA GOSPA PRAVNICA Vera MEJAK,
  ki živi na Kanarskih otokih.?
  “Naj se zmenijo – Španci in Katalonci – sami. Njihova stvar. ”
  Ko
  SO SE V LETIH 1936 – 1939 VTAKNILI V ŠPANIJO RUSI- STALI IN CELO 500 ” NAŠIH ŠPANCEV”
  JE
  BILO ZA ŠPANCE IN ŠPANIJO – ŠE SLABŠE : VSAJ 500.000 MRTVIH.
  PA
  ŠE KOMUNISTIČNI ZLOČINEC J.V. STALIN JE
  – “OROPAL”
  – kar
  510 TON ČISTEGA ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA Z L A T A !
  Odpeljano je bilp v Moskvo. NKVD GA JE – NKVD Orlov – ga je odpeljal v Moskvo. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  STALINOV “ROP” ŠPANSKEGA ZLATA.

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&q=aleksandr+mikhailovich+orlov&stick=H4sIAAAAAAAAAONgecTozC3w8sc9YSmrSWtOXmM04eIKzsgvd80rySypFFLjYoOyZLh4pTj1c_UNjC2q8kw1GKS4uRBcHgB0Fi-BSAAAAA&sa=X&ved=0ahUKEwi30p2guoLXAhVEOxoKHdr5BO8Q6RMIKTAC&biw=1280&bih=800

  • Hun

   spet komunisti

   • xtc

    Definitivno ti so svetovna nadlega,kot islamisti.

 • cosmosjasnovidec

  Suspenz Katalonske vlade je prva pravilna odločitev Špancev.
  Katalonska vlada je navadno popolno leglo levakov ter komunajzarjev česar se Španci zavedajo.Če dopustijo odcep Katalonije bo čez njo nastala nova kamelotrajbarska muslimanska migracijska pot.
  K tej zmedi je pa spet pripomogel tudi tovariš “kurčan” po “sorosovem”napotku kateri je levaški Katalonski vladi nosil podkupnino,da so zmedli in nahujskali ljudstvo.
  Večina Kataloncev namreč sploh ni za odcepitev od Španije večina jih pa sploh pojma nima za kaj gre saj poslušajo le levaške hujskače in so povsem zmedeni.

 • !!

  BRAVO Španija!!! Ne dovoli razkosanja svoje domovine!

 • Metal Machine

  Coup, nič drugega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!