fbpx

Fanatične zveri v podobi borcev IS otrokom nastavljajo eksplozivne igračke!

Foto: epa

Islamisti so se popolnoma poživalili – v otroške igračke so pričeli nastavljati bombe. Znano je, da bo iraška koalicija vsak čas osvobodila mesto Mosul, zato se verski blazneži poslužujejo najbolj podlih metod pri čemer pa se zavedajo, da odrasli njihovim satanskim igricam ne bodo nasedli.  

Sedaj ko islamistom teče voda v grlo, se poslužujejo najbolj podlih tehnik uničevanja lokalnega prebivalstva – bombe so pričeli nastavljati v igračke, s katerimi vabijo otroke. Znano je namreč, da bo iraška koalicija vsak čas osvobodila Mosul, navaja Daily Mail. V ofenzivi pa sodeluje tudi večje število šiitov, kar lahko v večinsko sunitskem Mosulu privede do konfliktov. Trenja med ločinama pa posredno podpirajo tako Rusi kot tudi Američani.

Islamisti izkoriščajo pomanjkanje otrok
Vojna prinaša pomanjkanje tudi glede igrač, še zlasti plišasti medvedki in tovornjaki so za iraške otroke prava redkost in obenem velika želja. To islamski skrajneži s pridom izkoriščajo, saj v igračke skrivajo bombe, ki jih raznese nemudoma, ko pride do dotika. Stvar se zdi še posebej sprevržena zato, ker izkoriščajo otroško naivnost. Islamisti namreč vedo, da se kurdski bojevniki ne bodo dotaknili igrač.

Več tisoč borcev se krčevito upira osvoboditeljem
Američani sicer ocenjujejo, da je v samem Mosulu približno 5.000 bojevnikov, v njegovi okolici pa se nahaja še kakšnih 1.500 do 2.500 pripadnikov Islamske države, ki mesto branijo pred osvoboditelji. Od tega naj bi bilo kar 1000 borcev po rodu tujcev. V ofenzivi naj bi sicer med drugim sodelovalo tudi okoli 15.000 šiitskih borcev, vendar pa se ob tem pojavljajo bojazni, da bi lahko v mestu prišlo do napetosti med suniti in šiiti, saj je mesto Mosul pretežno sunitsko.

Šiiti naj sunite pustijo pri miru!
Pripadnike šiitskih paramilitarnih skupin se obtožuje zločinov storjenih nad prebivalstvom na različnih območjih države, ki so bila osvobojena izpod nadoblasti ISIS-a. Turški predsednik ob tem poudarja, da bodo šiiti podvrženi strogemu nadzoru, saj se Turčija boji za manjšinske Turkmene, živeče v Iraku. Obenem je Erdogan zagrozil, da bodo vojaško posredovali, če bo potrebno.

Američani in Rusi podpirajo spor med muslimanskima ločinama
Znano je, da Rusija na Bližnjem vzhodu podpira šiite, pa ne le Iran, njena podpora je očitna tudi na drugih območjih v regiji –  Siriji, Iraku, Bahrajnu, Libanonu in Jemnu. Ta se kaže kot stalna trenja med šiiti in suniti. Slednje podpirajo ZDA, s tem pa se odmika možnost za stabilizacijo širšega območja, kar kaže na globalne razsežnosti sunitsko-šiitskega spora in je mogoče razumeti tudi kot začetek nekega obdobja podobnega hladni vojni. Tako ZDA kot Rusija imata sicer na Bližnjem vzhodu svoje politične, gospodarske in vojaške interese.

Domen Mezeg