fbpx

Farmacevtsko podjetje Johnson & Johnson zaustavilo razvoj cepiva proti covid-19, saj so pri prostovoljcu naleteli na “nepojasnjeno bolezen”

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Farmacevtsko podjetje Johnson & Johnson je zaustavilo preizkusno testiranje novega cepiva zoper novi koronavirus, saj so pri enem izmed testiranih ugotovili “nepojasnjeno bolezen”. Podjetje je tako sporočilo, da razvoj njihovega cepiva nazaduje. Podobno se je zgodilo tudi pri farmacevtskem podjetju AstraZeneca, kjer je eden izmed virov razkril, da se je pri testirancu razvil transverzni mielitis. Omenjena bolezen je posledica žariščnega vnetja hrbtenjače, ki se lahko izrazi v bolečini, šibkosti, paralizi mišic, zaznavanju nenormalnih občutkov in črevesnih spremembah.

Farmacevtsko podjetje Johnson & Johnson je pri testiranju na 60 tisoč pacientih ustavilo študijo cepiva zoper koronavirus, saj so pri enem izmed pacientov naleteli na negativen učinek cepiva. Podjetje je novico potrdilo v ponedeljek, simptomov bolnika pa si ne želijo izpostavljati zaradi njegovih pravic do zasebnosti, je poročal RT.

“Moramo spoštovati pacientovo zasebnost. Še vedno tudi raziskujemo bolezen, ki se je pojavila pri testirancu in je zelo pomembno, da imamo vsa dejstva, preden delimo tovrstne informacije,” so povedali v podjetju v izjavi za javnost. V omenjenem podjetju so se zato odločili, da bodo naredili premor študije cepiva. Pojasnili so še, da Uprava za živila in zdravila (FDA) še ni dala testiranja na klinično čakanje, kar bi lahko botrovalo k daljši zamudi v postopku testiranja.

https://twitter.com/DrDenaGrayson/status/1315830680287404032?s=20

Na težave pri testiranju cepiva so naleteli tudi v podjetju AstraZeneca
Cepivo pri omenjenem podjetju pa ni bilo edino, ki bi nakazovalo na škodljive učinke pri testiranih prostovoljcih, saj je bilo cepljenje povezano s škodljivimi učinki pri poskusnih prostovoljcih tudi drugje. V farmacevtski družbi AstraZeneca je povzročilo nepojasnjene simptome pri dveh udeležencih, pri katerem je vsaj eden pri drugem odmerku razvil “redko nevrološko stanje”, kar je povzročilo, da so testiranje zaustavili zaradi varnostnih razlogov.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Prav tako tudi AstraZeneca ni želela razkriti za kakšno vrste bolezni je šlo pri testirancu, neznani vir pa je za New York Times razkril, da naj bi šlo za Transverzni mielitis – nevrološko bolezen, ki jo povzroča žariščno vnetje hrbtenjače. Najpogostejši znaki in simptomi pri transverznem mielitisu so bolečina, paraliza mišic in šibkost, zaznavanje nenormalnih občutkov ali prisotnost črevesnih sprememb.

Sara Rančigaj