Favorit za predsednika Argentine bi prekinil odnose s Kitajsko: “Ne trgujem s komunisti”

Argentinski kandidat za predsednika Javier Milei (foto: epa)

Kandidat za predsednika v Argentini in ekonomist Javier Milei je v Pekingu povzročil preplah, saj je v enem izmed intervjujev zagrozil z zamrznitvijo odnosov in Kitajsko napadel zaradi kršenja človekovih pravic s strani kitajske komunistične partije.

Javier Milei je sicer presenetljivo zmagal v nedeljskih primarnih volitvah, prejel je namreč 30 odstotkov vseh glasov ter močno zatresel lokalno politično sfero, poroča Washington post. Gre za obvezno glasovanje, ki velja za nekakšno generalno vajo pred splošnimi volitvami in je boljši pokazatelj od javnomnenjskih raziskav, ki so mu kazale nižjo javnomnenjsko podporo. Poznavalci ga imajo za političnega outsiderja in ga primerjajo z Donaldom Trumpom ter nekdanjim brazilskim predsednikom Jairom Bolsonarom. Argentincem obljublja, da jim bo vrnil svobodo, ter prisega na dolarizacijo argentinske ekonomije, podnebne spremembe razglaša za “socialistično laž” in ostro nasprotuje abortusu. Spolno vzgojo ima za del “postmarksistične agende”  za uničenje koncepta družine.

Milei pravi, da Argentina v primeru njegove izvolitve ne bo trgovala s svojo drugo največjo partnerico Kitajsko (za Brazilijo) in bo trgovala le s civiliziranim Zahodom.

Če bi prekinili odnose s Kitajsko, bi bila to makroekonomska tragedija,” je dejal voditelj. “Ne, ni res, da bi bila to makroekonomska tragedija. Lahko bi sklenili pogodbe s civilizirano stranjo življenja,” je odgovoril Milei. Kaj je civilizirana stran življenja, je še zanimalo voditelja. “Zahod; ne sklepam poslov s komunisti. Svoje morale ne zamenjam za denar,” je dodal.  Ljudje na Kitajskem niso svobodni, ne morejo početi, kar želijo, in ko to storijo, jih ubijejo, meni argentinski kandidat.” Ali bi vi trgovali z morilci?” Svoje zunanjepolitične predloge je opisal kot globalni “boj proti socialistom in etatistom.”

Meni še, da je ključni vzrok za revščino v Argentini parazitiranje skupine socialističnih politikov in sindikalistov, ki razkošno živijo na račun pridnih in poštenih ter uničujejo nekdaj uspešno gospodarstvo.

Sara Kovač