FBI preiskuje Sandersovo ženo zaradi spornega nakupa zemljišča za študentski kampus, ki je pokopal fakulteto

Foto: YouTube.

Oddelek za zvezni preiskovalni urad je preiskoval in še vedno preiskuje ženo senatorja iz Vermonta, Bernieja Sandersa, ker naj bi v času službovanja na zasebni fakulteti v Burlingtonu, kjer je bila ravnateljica, protipravno pridobila za skoraj 7 milijonov ameriških dolarjev davčno oproščenih obveznic. Čeprav je imela fakulteta zelo ambiciozne načrte za širitev in je Jane Sanders dolgo časa zbirala finančna sredstva, je ta leta 2016 nenadoma in trajno zaprla svoja vrata. Lokalni mediji poročajo, da je FBI preiskovala več zaposlenih na omenjeni fakulteti, tudi Sandersovo, preiskava pa se nanaša na več let poslovanja.

Jane Sanders je bila ravnateljica kolidža v Burlingtonu med letoma 2004 in 2011, pod njenim vodstvom pa so bili predstavljeni načrti za širitev, ki bi več kot podvojili vpis v šolo (od 200 rednih študentov naj bi jih po novem prejeli več kot 400). Kolidž se je v tistem obdobju tudi zakreditiral v višini 10 milijonov ameriških dolarjev za nakup novega ekspanzivnega študentskega kampusa.

Lokalni mediji zdaj razkrivajo, da je FBI preiskoval in brskal po dokumentih fakultete za obdobje dveh let, ovadena pa naj bi bila vsaj ena zaposlena oseba. Nakup drage nepremičnine se vodstvu fakultete ni obrestoval, visoki dolgovi so vodili v odstop Sandersove, kolidž se je sesul, nakar so ga leta 2016 nenadoma zaprli.

Fakulteta sporno zemljišče kupila od škofije, ki je bila na sodišču zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju
Študentski kampus naj bi se nahajal na 13 hektarjih kupljenega zemljišča na obali jezera Champlain, ki ga je imela v lasti tamkajšnja škofija. Načrti so zajemali tudi izgradnjo trinadstropne stavbe, ki naj bi bila središče novega kampusa. Škofija je zemljišče prodajala zato, da bi poplačala sodne stroške zaradi številnih obtožb o spolnem nadlegovanju ministrantov. Škofija se je namreč izpogajala za plačilo odškodnine v višini 17 milijonov ameriških dolarjev.

Sandersova je ob nakupu nepremičnine obljubljala, da so bili številni donatorji pripravljeni zagotoviti za približno 2,6 milijona ameriških dolarjev finančnih sredstev, kar naj bi bil samo vrh ledene gore. Govorilo se je, da so bili pripravljeni sodelovati tudi številni drugi donatorji. Leta 2010 je državna finančna agencija fakulteti zagotovila za 6,7 milijona ameriških dolarjev davčno oproščenih obveznic.

Kot poročajo ameriški mediji, je država pred podelitvijo obveznic od fakultete zahtevala pisne dokaze o prilivih iz donacij, da bi se zavarovala, na kakšen način so na fakulteti prepričali vodstvo banke, da bodo res dobili 2,6 milijona dolarjev iz donacij, pa ni povsem jasno. Fakulteta je med letom 2010 in 2014 prejela samo za 676 tisoč donacij, nad čemer je bilo vodstvo močno presenečeno.

Sandersova ves čas zanika krivdo
Sandersova sicer ves čas zanika, da bi bila krivda na njeni strani, saj naj bi fakulteta državni banki jasno obrazložila, koliko denarja naj bi se na račun steklo iz zunanjih prilivov in donacij. “Ne vem, kaj naj vam drugega rečem,” soprogo nekdanjega nesojenega demokratskega predsedniškega kandidata citirajo pri The Vermont Journalism Trust.

Jane Sander je kot ravnateljica odstopila 26. septembra 2011, manj kot leto po nakupu nepremičnine, dve leti pred iztekom svojega mandata. Skupaj z odvetniki je iztržila zavidljivo odpravnino v višini 200 tisoč ameriških dolarjev. Skrajno neokusno od soproge samooklicanega socialista, ki je ameriško vlado označil za oligarhijo, ki ji vladajo milijarderji.

Fakulteta v Burlingtonu je sicer delovala vse od leta 1972, večino svojega obstoja je imela manj kot 300 študentov, kampusa nikoli niso potrebovali. Zanimivo, v času ravnateljice Sandersove je fakulteta ponujala tudi študij v tujini – in to kar na Kubi.

T. F.