fbpx

Februarja se bosta v Beli hiši srečala Donald Trump in Benjamin Netanjahu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu (Foto: STA)

Pred srečanjem v Beli hiši sta se ameriški in izraelski predsednik že po telefonu pogovarjala o grožnji, ki jo predstavlja Iran. Ameriška administracija bo imela trši pristop do Teherana.

Obe strani sta se dogovorili, da se bosta še naprej tesno posvetovali glede več  regionalnih vprašanj, tudi glede grožnje, ki jo predstavlja Iran. To pomeni, da bo imela nova ameriška administracija trši pristop do Teherana. Ameriški predsednik Donald Trump in izraelski premier Benjamin Netanjahu naj bi se v Beli hiši srečala v začetku prihodnjega meseca. Izraelske oblasti so pred pogovorom med Trumpom in Netanjahujem odobrile gradbena dovoljenja za več kot 500 domov za judovske naseljence v anektiranem vzhodnem Jeruzalemu. Odobritev dovoljenj so odložili, dokler ni Trump prisegel kot ameriški predsednik. Na mizi  imajo še priključitev velike naselbine Male Adumim na zasedenem palestinskem Zahodnem bregu, o čemer naj bi odločali po srečanju izraelskega premierja in novega predsednika ZDA.

Širitev izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih in v vzhodnem Jeruzalemu, ki ga želijo imeti Palestinci za prestolnico svoje prihodnje države, je veliko sporno vprašanje v reševanju bližnjevzhodnega konflikta. To je nedavno potrdil tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je širjenje naselbin obsodil. To je močno razburilo tako Netanjahuja kot Trumpa, ker ZDA takrat še pod vodstvom predsednika Baracka Obame niso uporabile veta za blokiranje te resolucije. Trump je  napovedal spremembo politike, ki da bo bolj proizraelska. Napovedal je tudi selitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer bi to mesto priznal kot prestolnico judovske države.

Iz Netanjahujevega urada so pogovore po telefonu z novim ameriškim voditeljem opisali kot zelo prijateljske. “Premier je izrazil željo po tesnem sodelovanju s predsednikom Trumpom za vzpostavljanje skupne vizije za mir in varnost v regiji,” so sporočili.

V Beli hiši so, kot poroča STA, poskušali znižati napetost glede sprememb v ameriški politiki do Bližnjega vzhoda. Zlasti glede selitve ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem. Kot je povedal novi tiskovni predstavnik Bele hiše, Sean Spicer, ta odločitev še ni sprejeta in so še v zelo začetnih fazah  pogovorov o tej zadevi. Povedal je še, da je Trump v nedeljskih pogovorih z izraelskim premierjem poudaril tudi, da so neposredna pogajanja med Palestinci in Izraelci nujna.

“Predsednik je poudaril, da je mir med Izraelom in Palestinci mogoče doseči le v neposrednih pogajanjih med obema stranema in da bodo ZDA tesno sodelovale z Izraelom, da bi dosegli napredek glede tega cilja,” je povedal novi tiskovni predstavnik Bele Hiše Spicer.

Branka Jurhar