fbpx

Feministična pisateljica občutila srd kulta družbene pravičnosti

kanadska pisateljica Margaret Atwood (foto: EPA)

Avtorica priljubljene v slovenščino prevedene knjige Deklina zgodba, po kateri je bila posneta tudi TV serija, je zaradi vprašanja, zakaj se skuša v imenu namišljenih pravic za transspolnike iz dnevne rabe izbrisati besedo ‘ženska’, vzbudila srd.

“Zakaj ne moremo več reči ‘ženska’?” je na Twitterju vprašala ameriška pisateljica Margaret Atwood in s tem zbudila srd privržencev kulta družbene pravičnosti. Atwoodova je skupaj z vprašanjem delila še povezavo do istoimenovane kolumne kolumnistke Toronto Star Rosie DiManno.

DiMannova je v svoji kolumni zagovarjala trditev, da nasilni posegi v govorjeni jezik z namenom, da bi jezik postal spolno nevtralen, uničujejo idejo ženskosti, posledično pa je vedno težje razpravljati tudi o stvareh, ko so vedno bile ekskluzivna domena žensk. Takšen primer je nosečnost. Zadnje čase se namreč pojavlja cel kup novorekov v znanstvenih člankov, ki so v skrbi za občutke transspolnic, ki si domišljajo, da so moški, opustili rabo besede, kot je nosečnica, in namesto tega začeli z vsiljevanjem izraza “noseča oseba” ali podobnim nedoločenim izrazom.

Še lani sodelovala v gonji proti Rowlingovi

Kdorkoli si drzne reči karkoli proti novodobni norosti udinjanja zablodam transpolnikov, pa je avtomatsko označen za “transfoba”. Prizanešeno ni bilo niti Atwoodovi. Še pred kratkim ljubljenka radikalne levice je čez noč zaradi preprostega vprašanja zapadla v nemilost. Še lansko leto je Atwoodova po poročanju RT skupaj s Stephenom Kingom sodelovala v napadih na avtorico mladinske serije knjig Harry Potter J. K. Rowling, ki si je takrat ravno tako drznila reči, da je ženska ženska in ne more biti moški. Zdaj sta tako Rowlingova kot Atwoodova ožigosani kot “TERF” v prevodu trans-izključujoči radikalni feministki.

Pisateljica J. K. Rowling (foto: EPA)

Padec Atwoodove v nemilost kulta družbene pravičnosti je še en pokazatelj, da revolucija najraje zažira svoje otroke. Njena knjiga Deklina zgodba je bila priljubljena literatura med zradikalizirano levico, ki v drugače mislečih vidi demone in fašiste. Zdaj je eden od demonov čez noč postala tudi Atwoodova. Zgolj zato, ker se je vprašala “Zakaj ne moremo več reči ‘ženska’?” Preprosto zato, ker je navkljub tisočerim izkazom zvestobe pred tem na tej točki odstopila od enoumja radikalne levice. Ali bo pri tem vztrajala kot Rowlingova ali pa bo v kratkem kult družbene pravičnosti moledovala za odpuščanje, pa bo pokazal čas.

Ivan Šokić