fbpx

Feministke dosegle svoje: Moški, da ne bi na avtobusu morda sedeli z razširjenimi nogami!

Foto: YouTube

Podjetje za javni prevoz v španski prestolnici EMT Madrid, ki je v državni lasti, je zaradi pritiskov feministk predstavilo nov znak za prepoved, ki moškim prepoveduje, da na avtobusu sedijo z razširjenimi nogami.

Podjetje, ki letno pripelje več kot 400 milijonov potnikov, je kot razlog za tovrstno ukrepanje navedlo, da je namen tega ohranitev državljanskega obnašanja in spoštovanje osebnega prostora vsakega posameznika na avtobusu. “Ta novi informacijski znak je podoben tistim, ki že obstajajo v drugih javnih prevoznih sistemih po svetu, z namenom, da se ljudem prepreči postavljanje v držo, zaradi katere je drugim neprijetno.”

Odločitev kot odgovor na peticijo
EMT Madrid je po navedbah Russia Today priznal, da je bila odločitev sprejeta po posvetovanju z mestnim uradom za enakost in kot odgovor na peticijo feminističnega kolektiva Microcorrelatos Feministas, ki je začel zbirati podpise z namenom, da bi moške ustavil pri vdoru v osebni prostor. “Tako kot so ženske naučene, da držijo svoje noge skupaj, bi to lahko upoštevali tudi moški, ki z razširjenimi nogami posredujejo idejo moči in teritorialnosti, s tem pa dajejo vtis, da prostor pripada njim,” je bilo mogoče prebrati v peticiji, za katero je feministkam uspelo zbrati 11.000 virtualnih podpisov.

Foto: iStock

New York je prvo vidno mesto, kjer se je leta 2014 začela kampanja proti sedenju moških z razširjenimi nogami v javnih prevoznih sredstvih, v Španiji pa je do obuditve tega prišlo po tem, ko je levičarska stranka Popular Unity Candidacy zahtevala konec “razkazovanja mačizma in mikro agresije”. Nasprotniki tovrstne miselnosti opozarjajo na biološke razloge, zakaj moški raje sedijo v določenih pozah in opozarjajo na pojav žensk, ki si s pomočjo torbic in vrečk zagotavljajo dodaten prostor na sosednjem sedežu.

N. Ž.