fbpx

Takole “sovražni govor” preganjajo Filipini – Novinarki v odmevnem primeru sodijo zaradi spletnega obrekovanja diktatorja Rodriga Duterteja

Maria Ressa, Rappler (Foto: Facebook)

Na Filipinih so se s sodstvom spravili na novinarko Mario Resso, ki je bila kritična do vladanja avtoritarca Rodriga Duterteja, zaradi “obrekovanja” po spletu pa naj bi ji zdaj grozila večletna zaporna kazen. Čaka jo sicer še vsaj deset drugih kazenskih obtožb. Ressova, njeni podporniki in tudi zagovorniki svobode medijev pa menijo, da gre za maščevanje, ker Duterteju ni bil všeč način, kako sta Ressa in njen spletni portal Rappler poročala o državnem poglavarju. Pravni svetovalec Resse Theodore Te je ob tem povedal: “Nekdo mora dokazati, da je bila oseba, ki je bila predmet kateregakoli članka, oklevetana. Zato menim, da je edini način, kako to storiti, poleg pričanja te osebe, kar bi bilo izrazito koristoljubno, da bi to naredil nekdo drug. In to je tisto, kar želijo napraviti danes.”

Novinarki zaradi kritičnosti do oblasti grozi večletna zaporna kazen
Omenjeni novinarki, ki je bila izpuščena proti varščini in se brani s svobode, grozi večletna zaporna kazen, če bo spoznana za krivo kršenja določil sicer spornega zakona o klevetanju preko spleta. Spletni portal Rappler je kritično ocenjeval politiko predsednika Duterteja, še posebej glede številnih smrtnih žrtev v njegovem boju proti drogam. Tudi sicer ga številne skupine za človekove pravice zaradi tega obtožujejo, da je zagrešil zločin proti človeštvu. Tožilec Joseph Benguis trdi: “Naš seznam prič bo dokazal vse elemente kazenskega dejanja obrekovanja po spletu.”

Foto: epa

Resso čaka še deset drugih kazenskih obtožb
Novinarke na začetni razpravi ni bilo, a je za medije podala izjavo, da se ne bo pustila ustrahovati in bo z novinarskim delom nadaljevala. Pristavila je tudi, da uporabljajo zakon v njenem primeru retroaktivno, kar je nezakonito. Proces se je, kot še poroča AFP, začel s pričanjem ene od prič in se bo nadaljeval čez teden dni. To pa ni edini primer, saj čaka Resso in spletni portal Rappler še deset drugih kazenskih obtožb, ki se nanašajo večinoma na razkrivanje koruptivnega delovanja v filipinski politiki in pravosodju.

Rok Krajnc