Takole “sovražni govor” preganjajo Filipini – Novinarki v odmevnem primeru sodijo zaradi spletnega obrekovanja diktatorja Rodriga Duterteja

Maria Ressa, Rappler (Foto: Facebook)

Na Filipinih so se s sodstvom spravili na novinarko Mario Resso, ki je bila kritična do vladanja avtoritarca Rodriga Duterteja, zaradi “obrekovanja” po spletu pa naj bi ji zdaj grozila večletna zaporna kazen. Čaka jo sicer še vsaj deset drugih kazenskih obtožb. Ressova, njeni podporniki in tudi zagovorniki svobode medijev pa menijo, da gre za maščevanje, ker Duterteju ni bil všeč način, kako sta Ressa in njen spletni portal Rappler poročala o državnem poglavarju. Pravni svetovalec Resse Theodore Te je ob tem povedal: “Nekdo mora dokazati, da je bila oseba, ki je bila predmet kateregakoli članka, oklevetana. Zato menim, da je edini način, kako to storiti, poleg pričanja te osebe, kar bi bilo izrazito koristoljubno, da bi to naredil nekdo drug. In to je tisto, kar želijo napraviti danes.”

Novinarki zaradi kritičnosti do oblasti grozi večletna zaporna kazen
Omenjeni novinarki, ki je bila izpuščena proti varščini in se brani s svobode, grozi večletna zaporna kazen, če bo spoznana za krivo kršenja določil sicer spornega zakona o klevetanju preko spleta. Spletni portal Rappler je kritično ocenjeval politiko predsednika Duterteja, še posebej glede številnih smrtnih žrtev v njegovem boju proti drogam. Tudi sicer ga številne skupine za človekove pravice zaradi tega obtožujejo, da je zagrešil zločin proti človeštvu. Tožilec Joseph Benguis trdi: “Naš seznam prič bo dokazal vse elemente kazenskega dejanja obrekovanja po spletu.”

Foto: epa

Resso čaka še deset drugih kazenskih obtožb
Novinarke na začetni razpravi ni bilo, a je za medije podala izjavo, da se ne bo pustila ustrahovati in bo z novinarskim delom nadaljevala. Pristavila je tudi, da uporabljajo zakon v njenem primeru retroaktivno, kar je nezakonito. Proces se je, kot še poroča AFP, začel s pričanjem ene od prič in se bo nadaljeval čez teden dni. To pa ni edini primer, saj čaka Resso in spletni portal Rappler še deset drugih kazenskih obtožb, ki se nanašajo večinoma na razkrivanje koruptivnega delovanja v filipinski politiki in pravosodju.

Rok Krajnc

 • freedomfighter

  A niste na novi navduseni nad malim diktatorjem…vsaj bili ste

 • xtc

  Duerte mi deluje kot Xarxchi.

 • ZatonMesecnikov

  Države tega tipa potrebujejo trdo diktaturo. Še glede Slovenije si nismo enotni in Levičarji jokajo za trdo Brozovo roko.

  za uspešno delovanje Demokracije je potrebna visoka zavest in osveščenost prebivalstva. ter obilo samodiscipline.

  • alojz

   Če obrekuje novinarka je to svoboda govora. Če takšni novinarki rečeš presstitutka je to fašizem in se v “demokratizaciji” sodno preganja. So to dvojna merila?

   • ZatonMesecnikov

    Pod Status “novinarske svobode” lahko stlačiš vse. Slovenski režimski so šli še korak dlje in si želijo enak status, kot ga imajo sodniki.

    seveda samo v odnosu do nelevičarskih političnih opcij. Roke, ki jih plačuje seveda ne grizejo.

 • soc

  In zdaj naj bi se nam milo tožilo po proizvajalcih in prodajalcih mamil, ki jih je dal pobiti ta trdorokec? In čutiti bi morali z levičarko, ki ga napada?

  Hej, guys, se vam je zmešalo? Naj piše, kar hoče, seveda, a da bo tule našla podporo…