fbpx

Filipinska policija preprečila teroristični napad islamskih skrajnežev na ameriško ambasado

Foto: epa.

V ponedeljek je filipinska policija detonirala improvizirano eksplozivno sredstvo, ki so ga našli v neposredni bližini ameriške ambasede v Manili. Kot poročajo ameriški mediji, so vedeli o incidentu največ povedati očividci; neznanec, ki se je pripeljal v taksiju, je eksploziv namestil približno 150 metrov od ambasade. Šef filipinske policije Ronald Bato de la Rosa je na tiskovni konferenci potrdil, da pri detonaciji nihče ni bil ranjen, storilca, po podatkih policije skrajnega islamista, pa še iščejo.

Incident se je zgodil le nekaj tednov po tem, ko se je diplomatska retorika na relaciji ZDA – Filipini močno zaostrila, potem ko je ameriški State Department napovedal sankcije zoper svojega nekdanjega teritorija. Do takšne odločitve ameriške diplomacije je prišlo zaradi močne porasti aretacij in umorov na Filipinih, odkar je predsedniško funkcijo poleti zasedel Rodrigo Duterte.

71-letnik, znan tudi kot Digong, je ZDA zagrozil, da bo orožje kupoval na drugih trgih, če bodo Američani svoj izvoz na Filipine blokirali, napovedal je tudi otoplitev odnose z Rusijo Vladimirja Putina.

De la Rosa je sicer potrdil, da je imelo eksplozivno sredstvo enak dizajn kot tisto v supermarketu Davao, ko je septembra v eksploziji umrlo 14 ljudi. “Filipinska policija je prišla do zaključka, da je eksplozijo načrtovala oborožena islamistična skupina,” ja za državno televizijo povedal šef policije. Predstavnica za odnose z javnostjo v ameriški ambasadi v Manili, Molly Koscina, pa je za CNN Filipini razkrila, da je eksplozivno sredstvo odkril nekdo od zaposlenih v ambasadi.

“Naš sodelavec je nemudoma kontaktiral policiji. Zelo smo mu hvaležni za naša življenja, pa seveda tudi policiji, ki je ubrala pravilno akcijo, ki je zagotovila varnost nas vseh,” je še povedal Koscina.

L. S.