fbpx

Filipinski islamisti so si nagrabili toliko bogastva, da so znova vzpostavili vojsko plačancev

Opustošeno mesto Marawi. (foto: epa)

Filipinski militaristi, povezani s sorodno Islamsko državo, so si med petmesečno okupacijo filipinskega mesta Marawi nagrabili večje količine zlata, denarja in dragih kamnov, in si s tem zagotovili sredstva za nove teroristične akcije.

Čeprav so sanje islamskih teroristov s Filipinov, da bi v Malawiju ustvarili kalifat, splavale po vodi, so se zadnji vikend spet spopadali s filipinskimi vojaškimi enotami. Ključni vodja islamistov je Humam Abdul Najib, ki ga kličejo tudi Abu Dar, ki mu je uspelo pobegniti iz zavzetega Malawija, pred tem pa so iz bank, podjetij in prebivalcem ukradli veliko zlata, draguljev in denarja.

Skrajneži so spretno zavzeli mesto le nekaj časa pred muslimanskim svetim praznikom ramadan, ko je večina prebivalcev islamske veroizpovedi imela pri sebi večje količine denarja, donacije pa so pri njih običajne za ta praznik, piše Breitbart. Tatovi so nakradeno vzeli z izgovorom, da gre za “darilo Alaha”.

Islamski skrajneži še naprej ostajajo velika grožnja
Z nagrabljenim bogastvom je vodja teroristov Najib rekrutiral nove borce, predvsem med revno filipinsko mladino, s čimer je okrepil zdesetkano vojsko, ki jo je izgubil v bitki za Malawi. Njihove namere zdaj kažejo, da še zdaleč niso opustili svojih sanj o vzpostavitvi kalifata na Filipinih. Spopadi ob koncu tedna nakazujejo, da se bitka proti skrajnemu islamu še ni končala in bo potrebnih še veliko naporov, preden bodo oblasti premagale resno varnostno grožnjo miru in svobodi.

Filipinska vojska je potrebovala pet mesecev, da so osvobodili mesto islamskih skrajnežev. (Foto: epa)

C. Š.