fbpx

Filipinski islamski skrajneži med silovitimi boji z vrha mošeje streljali na vojake

Foto: epa.

V mestu Marawi na jugu Filipinov že vse od maja potekajo hudi spopadi med radikalno islamsko skupino Maute in državnimi silami, ki skušajo osvoboditi mesto, ki so ga 23. maja zasedli teroristi. Kamere so sedaj ujele muslimanske ostrostrelce, kako s strehe mošeje streljajo na vojake, kar še dodatno potrjuje poročila, da so uporniki verski objekt uporabljali za svoje zaklonišče, poroča Jihadwatch

Posnetki prikazujejo pripadnike skupine Maute, kako z vrha mošeje streljajo na vojake, na ulicah so vidni tudi vojaški tanki. Varnostne sile so na napad odgovorile s streli. Streljanje je trajalo več ur, v tem času pa je izbruhnil tudi ogenj in mesto je preplavil črn dim.

Na tisoče vojakov se že vse od 23. maja bori s teroristi, ki prisegajo zvestobo skrajni skupini Islamska država. Nekaj sto islamskih skrajnežev je maja zavzelo dele mesta Marawi, na kar so filipinske oblasti odgovorile z zračno in kopensko ofenzivo. Vse od tedaj se džihadisti in vojska spopadajo za vsak predel mesta. Večini prebivalstva je iz mesta uspelo uiti, uporniki pa po poročanju tujih medijev izvajajo zločine nad ženskami in otroki, ki iz mesta niso mogli pobegniti.

Foto: epa

Grožnjo so državne vojaške sile uspele omejiti na območje v velikosti manj kot enega kvadratnega kilometra. V sredo zvečer pa so se boji okrepili, ko so se vojaki začeli spopadati z uporniki. Bitka za Marawi je do sedaj terjala okoli 700 življenj, od tega je v bojih umrlo 539 teroristov in 122 vojakov.

U. V.