fbpx

Filipinski predsednik Duterte bi še naprej moril: “Če si nihče ne upa, bom sam pritisnil na sprožilec!”

Rodrigo Duterte (Foto: epa)

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je dejal, da je pripravljen lastnoročno ustreliti vsakega kriminalca, če zanj ne bodo pravočasno poskrbeli organi kazenskega pregona. “Če si nihče ne upa, bom sam pritisnil na sprožilec,” pravi. Iz svoje kampanje proti drogam je odpoklical policiste, a razmišlja, da bi jim spet dodelil prejšnjo funkcijo. V času njegove kampanje proti drogam je umrlo že več kot 4000 ljudi, policiste pa v primeru izkoriščanja položaja in namernih umorov ne bo kaznoval.

Na začetku tega mesca je Duterte odpoklical filipinsko policijo iz vojne proti drogam, da bi pomiril “strta srca in medije“. S tem je vso odgovornost za kampanjo prenesel v roke filipinske organizacije, ki se bori proti prepovedanim drogam (PDEA). Pred dvema dnevoma pa v njihovo delovanje ni bil več tako prepričan in vanj se je zasejal dvom o neusmiljenosti organizacije pri tej misiji. Meni, da organizacija ne bo dovolj ostra.

Umrlo že več kot 4000 ljudi, policisti pa za nepoštene umore ne bodo obtoženi
Predsednikova močna stališča so mu prinesla številne podpornike, lani pa se je na predsedniški stolček med drugim povzpel prav zaradi obljub o uničenju drog in kriminala. Januarja so kampanjo proti drogam zaradi ugrabitve in umora enega izmed južnokorejskih poslovnežev začasno prekinili. Za tem so stali nepošteni in podkupljivi policisti, kampanja pa je čez nekaj časa ponovno oživela. Okoli 4000 ljudi, ki so jih oblasti povezale z drogo, je v času Dutertove kampanje izgubilo življenje. To so statistični podatki, ki pa so po mnenju različnih organizacij, ki se zavzemajo za človekove pravice, pomanjkljivi. Število smrtnih žrtev naj bi bilo veliko večje. Duterte vztraja, da policija ubija le v samoobrambi, preostale žrtve pa pobijajo gangsterji. Je pa hkrati izjavil, da ne bo dovolil pošiljanja policistov v ječo, tudi če bodo spoznani za krive umora v vojni proti kriminalu.

Trupli osumljenih preprodajalcev drog (Foto: epa)

Tisti, ki posiljujete otroke, ženske … Če ne želite policije, sem tukaj jaz. Jaz jih bom ustrelil. Tako je! Če si nihče ne upa, bom sam pritisnil na sprožilec,” je, kot poroča AFP, dejal Duterte. Dodal je, da razmišlja, da bi v vojno proti drogam ponovno vključil policiste. “Počakajmo, da vidimo, kakšno bo stanje čez šest mesecev. Če se stvari spet poslabšajo, jim bom rekel: ‘Pojdite nazaj na svoja mesta. Rešite našo težavo‘.”

Filipinski predsednik se je že lani hvalil, da je lastnoročno pobijal kriminalce
Že večkrat je nagovoril poslovneže in razpravljal o svoji vojni proti drogam in kriminalu. Ko je bil župan mesta Davao na jugu države, je osebno ubil več domnevnih kriminalcev, s čimer naj bi postavil zgled policistom. Duterte, ki pravi, da s svojim delom ne bo odnehal, se je oktobra lani primerjal z nemškim nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem. Takrat je dejal, da bi z veseljem pobil tri milijone odvisnikov od drog. Pozneje se je za to  primerjavo s Hitlerjem opravičil. “Z motorjem sem se tudi vozil po Davau … in patruljiral po ulicah ter iskal težave. Resnično sem iskal soočenja, da bi lahko ubijal,” je dejal.

A. L.