fbpx

Filipinski predsednik Duterte ima dovolj anticepilcev: Necepljene bi cepil kar med spanjem s pomočjo “nindža zdravnikov”

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte (Foto: epa)

Prebivalci Filipinov si lahko obetajo, da jih bodo pričeli med spanjem obiskovati posebni “nindža zdravniki” in jih cepili proti covidu-19. To je namreč nedavno v okviru nagovora ljudstva predlagal filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

“Vem, da veliko ljudi še vedno okleva,” je glede cepljenja dejal predsednik in dodal, da je te potrebno poiskati v njihovih soseskah. “Vstopimo v njihove hiše in jih cepimo, medtem ko spijo. Konec zgodbe.” Predsednik je dodal, da je pripravljen osebno voditi nočne imunizacijske akcije.

Priznal odgovornost za premalo dobavljenih cepiv
Predlog, ki je bil, upajmo, šala, je bil predstavljen v času, ko je filipinski predsednik poskušal prepričati javnost, naj vzame cepivo proti covidu-19. V istem programu je Duterte prevzel osebno odgovornost, ker njegova vlada v začetku tega leta ni zagotovila dovolj odmerkov cepiva za hitrejšo uvajanje cepljenja in ob tem opozoril, da je celo omejena kampanja prispevala k zmanjšanju širjenja virusa.

Foto: epa

Pacifiška otoška država je marca pričela s svojim programom imunizacije proti covidu-19 z uvajanjem kitajskega cepiva Sinovac. Duterte je obtožil bogate države, da so si same nabrale razpoložljive odmerke cepiva in države, kot so Filipini, pustile za sabo.

Odhajajočemu predsedniku niso tuje ostre metode za reševanje različnih vprašanj. Zloglasno je uvedel nasilno policijsko zatiranje glede kaznivih dejanj v povezavi z drogami, kjer je po mnenju kritikov prihajalo do množičnih izvensodnih pobojev. V začetku tega meseca je pravosodno ministrstvo sporočilo, da se lahko 154 policistov, vpletenih v boj proti mamilom, sooči s kazensko ovadbo zaradi prekoračitve svojih pooblastil. Mednarodno kazensko sodišče, ki vodi lastno preiskavo, pravi, da je bil obseg domnevnih policijskih zločinov veliko višji, število žrtev pa je več deset tisoč.

Duterte je že predlagal ostrejši pristop v primeru zavračanja cepiv, poroča RT. Junija je dejal, da bi morali tisti, ki se ne bodo cepili, zapustiti državo ali pa se jih bo prisilno zaprlo in cepilo. “Dal vas bom aretirati (in) potem vam bom injiciral cepivo v zadnjico”, je zagrozil.

Nina Žoher