fbpx

Filipinski predsednik Duterte se hvali, da je lastnoročno pobijal kriminalce

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, Foto: STA

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je nagovoril poslovneže in razpravljal o svoji vojni proti drogam in kriminalu. Ko je bil  župan mesta Davao na jugu države, je osebno ubil več domnevnih kriminalcev, s čimer naj bi postavil zgled policistom.

Ko se je dotaknil sedanjega policijskega ubijanja osumljencev, je poudaril, da je bila njegova taktika podobna, ko je bil župan mesta Davao. Zavrnil je kritike človekoljubnih organizacij in ameriškega predsednika Baraka Obame, ki nasprotujejo njegovi brutalnosti. Duterte, ki pravi, da s svojim delom ne bo odnehal, se je oktobra letos primerjal z nemškim nacističnim voditeljem Adolfom Hitretjem. Takrat je dejal, da bi z veseljem pobil tri milijone odvisnikov od drog. Kasneje se je  za to  primerjavo s Hitlerjem opravičil.

“Z motorjem sem se tudi vozil po Davau … in patruljiral po ulicah ter iskal težave. Resnično sem iskal konfrontacije, da bi lahko ubijal,” je dejal filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

Filipinska policija je v boju proti drogam aretirala že več kot 40 tisoč uživalcev drog in preprodajalcev. Od njegove izvolitve maja letos je policija v boju proti drogam uradno ubila 2102 ljudi. Skoraj 4 tisoč posameznikov pa je bilo ob tem ubitih v nepojasnjenih okoliščinah. Duterte vztraja, da policija ubija le v samoobrambi, preostale žrtve pa pobijajo gangsterji. Je pa hkrati izjavil, da ne bo dovolil pošiljanja policistov v ječo, tudi če bodo spoznani za krive umora v vojni proti kriminalu.

B.J., STA