fbpx

Filipinski predsednik Duterte v vojni proti drogam ubil že 6 tisoč ljudi

Rodrigo Duterte (Foto: epa).

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte nadaljuje vojno proti drogam. Zbrano množico, ki ga je pozdravila z burnim aplavzom, je nagovoril, da bo ubil vsakogar, ki bo z drogami uničeval  državo. Po zadnjih podatkih naj bi bilo na Filipinih okoli 1,8 milijona uporabnikov mamil, kar je 1,8 odstotka celotnega prebivalstva.

Rodrigo Duterte je sicer zbudil zanimanje javnosti, ko je spregovoril o  osebnih  izkušnjah v vojni proti mamilom. Glede policijskega ubijanja osumljencev je dejal, da je imel sam podobno taktiko, ko je bil župan v Davau. Prve tri mesece je Duterte namenil vodenju kampanje, v okviru katere je bilo ubitih več kot 3.500 domnevnih preprodajalcev mamil in odvisnikov. Okoli tretjino jih je ubila policija, večino pa različne oborožene milice. Predsednik je javno spodbujal civiliste k pobijanju odvisnikov, dejal pa je, da ne bo preganjal policistov zaradi zunajsodnih usmrtitev. Tovrstna politika je sprožila ogorčene odzive tujih vlad in organizacij za varstvo človekovih pravic.

Ubijal sem za zaščito ljudi. Nisem diktator, ki  ubija svoje politične nasprotnike, da ne pridejo na oblast,” je med drugim nagovoril množico filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

Duterte je zagrozil, da bo ubil tiste, ki uničujejo svojo državo. S svojim početjem bo nadaljeval tako dolgo, dokler ne bo pred zid postavil zadnjega preprodajalca in odvisnika. Vsaka dosedanja žrtev je bila po njegovih besedah ubita za zaščito drugih ljudi, kot navaja CNN.

Po zadnjih podatkih naj bi bilo na Filipinih okoli 1,8 milijona uporabnikov mamil, kar je 1,8 odstotka celotnega prebivalstva.

Od njegove izvolitve junija letos je policija v boju proti drogam uradno ubila 2.102 posameznika, skoraj 4000 pa jih je bilo ubitih v nepojasnjenih okoliščinah. Duterte vztraja, da policija ubija le v samoobrambi, preostale žrtve pa pobijajo gangsterji. Filipinski predsednik je obljubil, da bo svojo kampanjo proti drogam nadaljeval, dokler bo opravljal funkcijo predsednika. 71-letni predsednik je pred časom namignil, da morda ne bo dočakal konca svojega šestletnega mandata.

B. J.