fbpx

Filipinski predsednik nadaljuje s krvavo vojno proti drogam – Obamo je označil za “pasjega sina”

Foto: epa

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte si želi urediti problem s prepovedanimi drogami v šestih mesecih. Kot pravi, si ni predstavljal, da gre za tako obsežen problem, ki je povezan celo z vladnimi predstavniki.

Duterte potrebuje več časa za ureditev problema z drogami, ki je v tej azijski državi zelo razširjen, saj si pred nastopom predsedniške funkcije ni predstavljal, da gre za tako razsežno problematiko.

Zadnje čase se pojavlja vse več obtožb, da je osebno spodbujal uboje na stotine preprodajalcev drog. “Težava je v tem, da ne morem ubiti vseh, tudi če bi želel,” je nedavno dejal novinarjem in dodal, da je kriminal s prepovedanimi drogami razširjen vse do vladnih predstavnikov.

Poseben odred za likvidacije
Pred posebno komisijo senata, ki preučuje visok porast izvensodnih pobojev, je nedavno pričal Edgar Matobato, ki naj bi bil likvidator posebne enote za uboje preprodajalcev drog, ko je bil predsednik Duterte še župan mesta Davao med letoma 1988 in 2013.

Tiskovni predstavnik Duterta je pričevanja Matobata zanikal in pojasnil, da je bilo dovoljeno streljanje le v primerih, ko so se kriminalci z orožjem upirali aretaciji, poroča CNN.

Podobno je pojasnil tudi šef policije Ronald dela Rosa, ki pravi, da ni nikoli bilo navodil za ubijanje, vendar ljudje podpirajo vojno proti drogam kljub napakam policije.
Popularen predsednik s krvavimi rokami
Organizacija za opazovanje človekovih pravic Human Right Watch sporoča, da državljani potrebujejo neodvisno preiskavo o Dutertovi politiki vojne proti drogam, ki je filipinskemu predsedniku precej zvišala popularnost, kljub številnim kritikam, “da je šel predaleč.”

 

Grde besede o največjih zaveznikih
Obtožbe o “bombastičnih” akcijah Duterta in njegovega impulzivnega značaja so zamajale tudi odnose med Filipini in ZDA ter Avstralijo. Prav tako je grozil, da bodo Filipini izstopili iz Organizacije združenih narodov zaradi njihove kritike o pobojih.

Ker Duterte ne skopari z jezikom, je ameriškega ambasadorja na Filipinih obtožil celo, da je “gejevski kurbin sin,” nedavno nazaj pa je predsednika Obamo poimenoval za “pasjega sina”.

M. P.