fbpx

Filipinski predsednik o pobijanju talcev: “Žal mi je, so kolateralna škoda”

Foto: epa

Predsednik Filipinov Rodrigo Duterte že več tednov grozi, da bo uvedel izredne razmere v svoji državi. Pred kratkim pa je zagrozil, da bo pobil vse talce, ki jih bo ugrabila skupina Abu Sayyaf, ki je prisegla zvestobo Islamski državi. To bo storil, da dokončno uniči džihadistično skupino na Filipinih.

Duterte, ki je obtožbe o kratenju človekovih pravic imenoval bedarije, je sprožil novo iniciativo proti teroristični skupini Abu Sayyaf, ki ima svoj center operacij na filipinskem južnem otoku Mindanao. Skupina Abu Sayyaf je prisegla zvestobo Islamski državi.

Vojska ima šest mesecev časa, da izkorenini Abu Sayyaf
Načelnik generalštaba general Eduardo Año je v torek razglasil, da je vojska dobila mandat, da v šestih mesecih popolnoma uniči to teroristično skupino. “Kot je dejal naš predsednik, nas čaka težka naloga. Na voljo imamo šest mesecev, da popolnoma uničimo skupino Abu Sayyaf in ostale teroristične skupine v zahodnem Mindanaoju,” je še dejal Año.

Duterte je v soboto dejal, naj teroristi skupine Abu Sayyaf ne pričakujejo, da se jih bo usmilil, če bodo uporabljali talce kot živi ščit. “Pravijo: ‘Kaj pa talci?’ Žal mi je, kolateralna škoda. Če jih bomo bombardirali vsak dan, ne bodo več ugrabljali ljudi, zato se pač ne pustite ugrabiti,” je dejal Duterte.

Filipinski predsednik se je zavezal, da bo ‘požrl’ teroriste skupine Abu Sayyaf. “Požrl vas bom žive, surove,” je dejal Duterte. Priznal je, da ima sorodnike, ki se borijo za Islamsko državo, Islamsko osvobodilno fronto Moro in za druge teroristične organizacije, poroča Breitbart. Filipinska vojska je izdala poročilo, v katerem ugotavljajo, da je Abu Sayyaf zaslužil več kot 7,3 milijona dolarjev z odkupninami za talce. Filipinsko uradno stališče je, da se ne pogajajo s teroristi, a mnogo tujcev je več kot pripravljeno plačati odkupnino za svoje sorodnike.

A. R.