fbpx

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte Kitajski sporoča, da je pripravljen na vojno, če bo to potrebno!

Foto: epa

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je pripravljen na vojno s Pekingom, v primeru, če bo ta ravnal v nasprotju z interesi Filipinov. Filipini se namreč zavzemajo za svojo pravico do naravnih virov v Južnokitajskem morju in če bodo interesi ogroženi, bo prišlo do posledic, ki so sicer v nasprotju z Dutertejevo politiko izogibanja soočenj s svojimi sosedi. 

Sicer gre za teritorialni spor s Pekingom in kitajsko ignoriranje odločitve mednarodne arbitraže iz leta 2016, da Kitajska nima nikakršne osnove, da zahteva zgodovinske pravice v Južnokitajskem morju.

Ob tem so s Filipinov sporočili, da njihovih vojakov Kitajci nikakor ne smejo nadlegovati, medtem ko ti dostavljajo zaloge ali popravljajo vzletno-pristajalne steze na otoku Thitu Island, ki predstavlja največji teritorij v upravljanju filipinske oblasti v sporni regiji. Lansko leto je po navedbah Russia Today prišlo do spora med kitajskimi in filipinskimi plovili, ko je kitajska stran blokirala plovilo filipinskega urada za ribištvo in vodne vire, ko se je približevalo območju.

Foto: epa

Duterte sicer priznal, da bi bila vojna s Kitajsko smrtonosna
Potem ko je Rodrigo Duterte pred dvema letoma postal predsednik, se je zavzemal za spravo in sodelovanje s Kitajsko. Ob številnih primerih pa je poudaril, da bi bil vojaški konflikt s Kitajsko smrtonosen za njegovo državo. “Če bi se podali v vojno, kje bi Filipini končali? Zakaj bi žrtvoval življenja mojih vojakov in policistov za bitko, v kateri ne morem zmagat?” je Duterte dejal na začetku tega meseca.

Namesto konfrontacije Duterte zagovarja skupno raziskovanje naravnih virov s Kitajsko. “Kitajska in Filipini bi morali nadaljevati s primerno obravnavo vprašanja Južnokitajskega morja, da bi postalo to morje sodelovanja in prijateljstva,” je prejšnji mesec dejal kitajski zunanji minister po srečanju Duterteja in Xi Jinpinga v Pekingu.

N. Ž.