Filipinski predsednik Obamo znova označil za idiota, več upanja ima za pogovore s Trumpom

Foto: epa

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je spet dokazal, da ima dar govora – nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo je označil za idiota, kar je izrekel, ko je tema nanesla na njegov pristop k pogajanjem s Filipini. Obenem pa je izrazil upanje, da bodo našli skupni jezik z Donaldom Trumpom. 

Duterte je kritiziral ameriško diplomacijo, češ da je bila Obamova ekipa vedno pripravljena na pogajanja s Filipini na način, da so izkopavali pospravljeno umazanijo in jim očitali domnevne zlorabe človekovih pravic. “Prejšnja uprava je, kadar je pripravljala poročilo, vedno delala raziskave o kršenju človekovih pravic, kar je predstavljalo nevarnost, da izgubite pomoč, ki jo dobite vsako leto,” je dejal Duterte, medtem ko je bil na dvodnevnem obisku v Mjanmaru.

Predsednik Filipinov je Obamo in njegov celoten aparat označil za ‘idiote’, ki raje obtožujejo, kot pa posegajo po konstruktivnem dialogu. “Prišlo je do točke, da je Obama rekel nekaj, State Department nekaj  in vsi so idioti. Torej, ‘lahko greš v pekel, lahko si vašo pomoč zataknete nekam, mi je ne potrebujemo, mi bomo preživeli’. Tako grem naprej, prilagodil bom neodvisno zunanjo politiko in se ukvarjal z vsako državo, ki mi je všeč,” je še povedal Duterte v Nay Pyi Tawu v nedeljo.

Duterte oponašal Trumpa
Duterte je izpostavil, da nima “nič proti Američanom” ter da bo pod Trumpovo upravo storil vse, karkoli bo treba, za “vojaško zavezništvo”. Dotaknil se je tudi telefonskega klica, ki ga je imel s sedanjim ameriškim predsednikom, ter dodal, da si lažje predstavlja sodelovanje s Trumpom in njegovim morebitnim stališčem o Dutertovi vojni proti drogam kot pa s prejšnjo ameriško administracijo, ki je Duterteja glasno kritizirala. “Veste, da počnete pravilno. Sinovi … (kletvica) uničujejo mojo državo z drogami,” je povedal Duterte, kot da se pretvarja, da je Trump. “Ja, to počnete prav, ne odnehajte,” je zaključil z oponašanjem Trumpa.

Obamo nazival že s kur*inim sinom, ki gre lahko v pekel
Duterte Obame sicer, kot izgleda, organsko ne prenese, saj ga je imenoval že kur*in sin, ki gre lahko v pekel  in sicer zato, ker je Obama kritiziral Dutertejevo vojno proti drogam ter državo poskušal prisiliti, da bi predala svojo neodvisno zunanjo politiko. V nasprotju s tem pa Duterte upa na topel odnos z Donaldom Trumpom. V svojem govoru je tudi izpostavil, da je slednji pohvalil njegove sporne metode, ki jih prakticira v boju proti uporabnikom drog in dilerjem, ter da je Trump dejal, da je to “prava pot”, poroča Russia Today.

Duterte je sicer pod budnim očesom zagovornikov človekovih pravic, diplomatov in Združenih narodov, vse odkar je začel vojno proti drogam, ki je na Filipinih privedla do več tisoč smrtnih žrtev.

Marjanca Scheicher

 • FORT WORTH

  Z Obamo se je razpaslo levicarstvo in islamizem in vse,kar je naredil je, da je Americane zgodovinsko razdelil na dva pola in jih medsebojno skregal.
  Se nikoli v zgodovini ni bila Amerika bolj razdeljena,kot prav zdaj.
  Trump bo imel tezasko delo. Tako hud razkol lahko resi le z veliko potrpljenja in premisljeno politiko.
  Moral pa bo domov pripeljati vso tisto proizvodnjo,ki je na Ameriskih tleh ze bila,a so jo velike firme preselile na Kitajsko,Indijo,Vietnam v zelji po cim vecjem profitu…

 • Olga

  Glede na to, kaj zagovarjajo “zagovorniki človekovih pravic”, cel svet sedaj vidi, da ima Duarte glede Obame prav! Obama je bil celo za en WC, da ne bi bili uporabniki “frustrirani” zaradi spola!?? Zapusti pa je anarhijo in Avgijev hlev doma ino svetu! Trump ima težko delo!

 • bojan

  da je obama idiot vemo že zelo dolgo, .. Duarte je še kako prav povedal: Obama je resnično idiot

 • pajot

  Duterte je pod budnim očesom kontrolorjev človekovih pravic,odkar je začel vojno proti drogam.
  Yeah,dilerji in trgovci z drogami potrebujejo ravno tako kot mi,človekove pravice. Pravico,da zastrupljajo mladino. Fak,kenede?