fbpx

Filipinski predsednik znova šokiral, da je hladnokrvno ubijal že kot najstnik!

Rodrigo Duterte (foto: epa)

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je v četrtek znova šokiral svet z izjavo, da je še kot najstnik nekoga zabodel do smrti. “Pri 16 letih sem že nekoga ubil. Pravega človeka, v pretepu sem ga zabodel. Bil sem star zgolj 16 let. Bilo je mimogrede. Kako je to šele zdaj, ko sem predsednik,” je dejal 72-letni filipinski predsednik v nagovoru filipinski skupnosti v Vietnamu.

Filipinski predsednik Duterte v svojem govoru, v katerem je predvsem branil svojo “vojno” proti mamilom, ni skoparil z žaljivkami na račun svojih kritikov. Med drugim je napovedal, da bo oklofutal poročevalko Združenih narodov, če jo bo srečal.

Ko sem bil še najstnik, sem bil pogosto v ječi. Spopadal sem se tu, spopadal tam,” je povedal Duterte. “Pri 16 letih sem že nekoga ubil. Pravega človeka, v pretepu sem ga zabodel. Bil sem star zgolj 16 let. Bilo je mimogrede. Kako je to šele zdaj, ko sem predsednik,” je dejal 72-letni filipinski predsednik.

Pripravljen je pobiti tudi 100 tisoč ljudi
Duterte je veliko vojno proti mamilom napovedoval že v svojem predvolilnem boju za predsednika. Napovedal je, da bi bilo v tej vojni lahko ubitih tudi do 100 tisoč ljudi. V 16 mesecih njegovega vodenja države je bilo v boju proti prekupčevalcem z mamili po podatkih policije ubitih 3967 ljudi. Še 2290 jih je bilo ubitih v dogodkih, povezanih z mamili. Več tisoč smrti pa ostaja nepojasnjenih, kažejo uradni podatki.

Protesti proti izvensodnim pobojem na Filipinih (foto: STA)

Kritiki, tako domači kot tuji, opozarjajo, da gre pravzaprav za načrtovane izvensodne poboje, ki jih izvajajo skorumpirani policisti in najeti plačanci. Duterte tovrstne obtožbe zavrača, največkrat z gnusom in uporabo žaljivk in kletvic. Lani je na primer izjavil, da bi “z veseljem poklal” tri milijone odvisnikov od mamil. Tedanjega odhajajočega predsednika ZDA Baracka Obamo pa je ozmerjal s “kurbinim sinom“, ker ga je kritiziral.

Že decembra lani je sicer povedal tudi, da je kot župan mesta Davao osebno ustrelil in ubil nekoga, da bi tako dal zgled tamkajšnji policiji. Njegov tiskovni predstavnik je zatem pojasnjeval, da je šlo za dogodek med “legitimno policijsko operacijo”, še poroča STA.

C. Š.