Finančni ljubljenec demokratov Ed Buck, ki je Obami in Clintonovi doniral več sto tisoč dolarjev, na stičišču drog in umora

Foto: Twitter (levo: Gimmel Moore in desno: Ed Buck)

Družina in prijatelji moškega spremljevalca, najdenega mrtvega v stanovanju vplivnega donatorja demokratske stranke, želijo odgovore. Kako se je truplo 26-letnika znašlo v rezidenci ljubljenca demokratov Eda Bucka, policisti ne vedo. Ta trdi, da z njegovo smrtjo nima nič opraviti. Kako je torej truplo prišlo tja? Moški naj bi umrl zaradi predoziranja z metamfetaminom, v Buckovem stanovanju pa droge ni manjkalo. O sumljivosti tega Obamovega prijatelja, ki mu je naklonjena tudi Clintonova, pričajo tudi zapisi v dnevniku pokojnega. Naključje?

Gemmel Moore je živel in delal kot spremljevalec, 27. julija lani pa ga je policija našla mrtvega v stanovanju 63-letnega Eda Bucka. Ta je dobro znan demokratski ”sodelavec”, ki je vrsti demokratov doniral že več kot 500 tisoč dolarjev. Na listi srečnih prejemnikov so tudi Hillary Clinton, Barack Obama, župan Los Angelesa Eric Garcetti, odvetnica losangeleškega okrožja Jackie Lacey in številne državne in lokalne organizacije v Kaliforniji. Kaj pa ta njihov finančni ljubljenec v resnici počne? Glede na stanovanje, polno drog, v katerem živi in v katerem so našli mrtvega 26-letnika, se mu ne obeta nič dobrega.

Moorovo smrt so najprej označili za nesrečo. Vzrok naj bi tičal v nenamernem prevelikem odmerku metamfetamina, ki ga je zaužil. Policisti losangeleškega oddelka za umore pa so 14. avgusta javnost obvestili o poteku nadaljnje preiskave. Ker je Moorova družina skupaj z njegovimi prijatelji oporekala prvotni ugotovitvi, so policisti začeli nadaljnjo preiskavo. Marsikdo je še vedno prepričan, da njegova smrt ni bila nesreča in da se v ozadju skriva kriminalno dejanje.

Detektivi že na lovu za novimi informacijami, Buck pa je za mnoge glavni osumljenec
Preiskovalci so za Fox News dejali, da bodo čim prej začeli uradno preiskavo. “Da bi lahko najprej sploh dobro ocenili situacijo, moramo imeti vse informacije o dogajanju. Ko bi skupaj sestavili vse delčke zgodbe, bi lahko ugotovili, kdo je v resnici pravi storilec ter ali je smrt zločinske narave,” je v nedavnem telefonskem pogovoru za Fox News povedal Joe Mendoza, tiskovni predstavnik preiskovalnega oddelka umorov v Los Angelesu. Detektivi so sicer že izprašali številne, ki so bili v kakršnemkoli stiku z Buckom. Zdaj iščejo posameznike, od katerih bi dobili dodatne informacije o dogajanju, pa tudi o omenjenem Bucku, ki je za mnoge glavni osumljenec. Njegov odvetnik je domneven Buckov zločin ostro zanikal.

Foto: Twitter (levo: Buck in Clintonova, desno: Gimmel Moore)

Poročilo, sestavljeno 31. julija, govori o Buckovem stanovanju, v katerem so policisti našli mnogo opreme in pripomočkov za uživanje drog. Med drugim 24 igel, polnih rjavih usedlin, pet ožganih steklenih pip z belimi usedlinami, plastično slamico z belo usedlino, prozorne plastične vrečke z ostanki belega praška in prozorno plastično vrečko s kristalno snovjo. Če ne za umor, bi moral Buck odgovarjati vsaj za nezakonite predmete v svoji hollywoodski rezidenci.

Če ne bi tako bolelo, bi se ubil kar sam. Zato bom to raje prepustil Edu Bucku, naj to stori on,” piše Moore
“Ne želimo se prenagliti in spregledati podrobnosti,” je dejal Mendoza in dodal, da so preiskovalci sodelovali z okrožnim sodiščem in pričam zagotovili imuniteto. Med preiskavo so našli tudi Moorov dnevnik, ki je ključnega pomena med dokaznimi gradivi. Odkrili so ga med pregledovanjem njegovih osebnih predmetov, v njem pa opisuje svoja soočanja z drogami ter stike z Buckom. “Resnično ne vem, kaj naj storim. Droge so me zasvojile na najhujši možni način,” piše v enem izmed decembrskih zapisov. “Ed Buck je tisti, ki se mu lahko zahvalim. Od njega sem prvič dobil metamfetamin. Najprej me je vbrizgavanje zelo bolelo, a me je zasvojilo …” Zadnji zapis je iz 3. decembra, ko je Moore zapisal: “Če ne bi tako bolelo, bi se ubil kar sam. Zato bom to raje prepustil Edu Bucku, naj to stori on.”

A. L.