fbpx

Finska policija razkrila: Preprečili smo načrtovan teroristični napad na turistično oblegano cerkev Temppeliaukio

Foto: iStock

Finska policija je sporočila, da je preprečila teroristični napad, ki je bil usmerjen na cerkev v Helsinkih. Cerkev Temppeliaukio, ki velja za priljubljeno turistično točko, se nahaja v centru mesta in je zgrajena neposredno v kamen. Pri tem je treba omeniti, da bi tovrstni napad predstavljal veliko varnostno grožnjo, saj se ta nahaja le manj kot kilometer stran od stavbe finskega parlamenta, ki je najverjetneje prav tako predstavljal načrtovano tarčo teroristov. 

Finska ministrica za notranje zadeve Paula Risikko je povedala, da je finska varnostno-obveščevalna služba (Supo) ocenila, da je teroristična grožnja povečana. “Ocena iz leta 2015  je že pokazala na visoko tveganje za teroristični napad, sedaj pa smo še dodatno povišali stopnjo splošne ravni ogroženosti. To pomeni, da smo že bili dobro pripravljeni, sedaj pa smo še bolj.”

Foto: iStock

Ni podatkov o aretiranih
Helsinška policija je po navedbah Euronewsa v neposredno okolico tako imenovane Kamnite cerkve poslala več enot z namenom, da bi aretirale osumljenca. Kljub temu pa še vedno ostaja nejasno, ali je do aretacij v resnici prišlo ali ne. Je pa Supo sporočila, da je v zadnjih mesecih na Finskem zasledila vrsto resnih zarot, povezanih s terorizmom.

Kljub temu, da ta nordijska država do sedaj ni bila spodvržena napadom v tolikšni meri, kot so se ti zvrstili v drugih evropskih državah, pa obstaja naraščajoča skrb zaradi nedavnih incidentov v sosednji Rusiji in Švedski.

N. Ž.