fbpx

Finska premierka negativna na testu za droge, Mesec se testiranju še vedno izogiba

Sanna Marin (Foto: epa)

Finska premierka Sanna Marin je bila na testu za droge negativna, so danes sporočili iz njenega urada. Minister Luka Mesec se po očitkih o zlorabi prepovedanih drog še vedno izogiba testiranju.

Marinova je v petek opravila test, potem ko so se nanjo zgrnile kritike po objavi videoposnetkov z zasebne zabave. Vzorec urina Marinove so testirali na prisotnost različnih drog, kot so kokain, amfetamin, marihuana in opioidi, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala posebna svetovalka premierke Iida Vallin.

Eden od posnetkov, ki so bili objavljeni prejšnji teden, je spodbudil ugibanja, da so bile na zabavi pred približno dvema tednoma morda vpletene droge. 36-letna finska premierka je že večkrat dejala, da nikoli ni jemala drog, in pojasnila, da je na zabavah s prijatelji pila alkohol. Videoposnetek je razdelili Fince in sprožili razpravo o njenem pojavljanju v javnosti. Premierka se je na kritike odzvala in branila svojo pravico do uživanja prostega časa ter pristala na test za droge.

Mesec pozive na testiranje zavrača
Spomnimo, da imamo v slovenski politiki predstavnike, ki so celo priznali uživanje marihuane – to je bil Luka Mesec na enem izmed predvolilnih soočenj. Na julijski seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, kjer so obravnavali zelo pomemben zakon o dolgotrajni oskrbi, pa so številni opozorili na Meščevo nenavadno obnašanje, delanje obraznih grimas, grizenje nohtov in podobno. Od Mesca zato pričakujejo, da se bo testiral na droge in javno objavil rezultate testiranja, vendar ta pozive vztrajno zavrača.

Sara Kovač