Finski premier najprej povabil migrante kar v svojo rezidenco, nato …

Vir: EPA

Finski premier Juha Sipilä je javnosti septembra oznanil, da namerava v svoji podeželski rezidenci gostiti prosilce za azil. Vodja desnosredinske koalicije je tedaj svojo odločitev utemeljil na podlagi želje, da bi s svojim dejanjem sprožil val dobrodelnosti do migrantov. Sedaj pa si je premislil.

“Upam, da bo to dejanje začelo humanitarno gibanje in bodo tudi drugi priskočili na pomoč v teh težkih časih begunske krize,” je takrat izjavil Juha Sipilä. Svojega prvotnega plana pa zdaj predvsem zaradi varnostnih razmer ne namerava več uresničiti. Odkar je oznanil, da namerava v rezidenco 500 kilometrov severno od Helsinkov nastaniti begunsko družino, so kraj oblegali novinarji.

Prebežnike bi nadlegovali novinarji
Načrt, da bo v svojem podeželskem domu nastanil begunce, je zaradi varnostnih razlogov padel v vodo. “Glavni razlog je, da je kraj postal preveč javen, saj je odločitev pritegnila veliko pozornosti. Kakšne so potem možnosti, da se tja vseli družina in zaživi v miru brez medijske pozornosti?” je dejal Sipilä.

Finci bodo izgnali 20 tisoč iskalcev azila
Potem ko je finski premier oznanil svojo odločitev, je mejo prečkalo okoli 32 tisoč migrantov, večinoma Iračanov. Na ministrstvu za notranje zadeve trdijo, da bodo po vsej verjetnosti zavrnili približno 20 tisoč prošenj za azil.

Ž. K. STA