fbpx

Florida je zmagovalka na področju fiskalne in ekonomske svobode v ZDA

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis. (Foto: epa)

Glede na indeks inštituta CATO, ki meri osebno in ekonomsko svobodo, je Florida na prvem mestu po davčni in ekonomski svobodi, na drugem mestu pa po splošnih svoboščinah v ZDA. Florido že od leta 1999 vodijo republikanski guvernerji. 

Floridski republikanski guverner Ron DeSantis gradi na podobnih temeljih kot Donald Trump – na vitki državi, nizkih davkih in visoko stopnjo ekonomske svobode. Analiza je poudarila, da Florida nima posebne državne dohodnine na dohodke fizičnih oseb, kot jih imajo nekatere druge zvezne države. Davčno breme na državni ravni Floride je več kot 1,5 krat pod nacionalnim povprečjem, medtem ko je breme lokalnih davkov malo nižje od povprečja. Državna potrošnja in dolg sta nižja od povprečja. Zaposlenost v državni upravi je precej pod povprečjem in se je zmanjšala z 11,2 odstotka zasebne zaposlitve leta 2010 na 8,3 odstotka leta 2019.

Florida je prav tako na prvem mestu glede fiskalne politike, medtem ko je na drugem mestu na skupni lestvici svobode, ki upošteva vrsto kategorij – od orožja in dela do zdravstvenega zavarovanja in izobraževanja.

Smešni davki v primerjavi s Slovenijo
Ker država ne pobira dohodnine – kar pomaga zmanjševati neenakost – se za prihodke močno zanaša na davke na potrošnjo (promet in trošarine), ki pa so še vedno drugi svet v primerjavi z EU in še posebej Slovenijo. Florida ima 6-odstotno najvišjo državno stopnjo prometnega davka in 2-odstotno najvišjo stopnjo lokalnega prometnega davka – skupna najvišja stopnja obeh pa je 7-odstotna. Gre za davek, ki je analogen evropskemu DDV-ju, ki v Sloveniji še vedno znaša “kriznih” 22 odstotkov.

Bidnova Amerika s povsem drugačnimi kazalci kot Florida
Država si je status najboljše v gospodarskem smislu priborila več kot dve leti po začetku kitajskega koronavirusa in več kot eno leto po tem, odkar je v Beli hiši predsednik Biden, ko inflacija in cene plina naraščajo, država pa na zvezni ravni drsi v recesijo. Stopnja brezposelnosti na Floridi je julija padla na zgodovinsko nizko raven 2,7 odstotka – kar je 0,8 odstotka manj kot nacionalna stopnja brezposelnosti v Bidnovi Ameriki.

 “BDP Združenih držav upada že drugo četrtletje zapored, kar je definicija recesije,” je dejal floridski guverner Ron DeSantis julija po še enem grozljivem gospodarskem poročilu. “Medtem ko Bidnova administracija in njeni medijski navijači skušajo razsvetliti ljudi razlogih za gospodarsko upočasnitev, smo videli Bidnovo slabo gospodarsko skrbništvo in negativen vpliv, ki ga je imelo na družine,” je nadaljeval.

Andrej Žitnik