fbpx

[Foto] Tako je videti begunski kamp v jordanski puščavi

Foto: Youtube

V Jordaniji je eden največjih begunskih kampov, kjer trenutno prebiva več kot 80.000 ljudi. A jordanski kralj opozarja, da pritiska kmalu ne bodo več zdržali. “Ta jez se bo kmalu podrl. Ne gre le za prihodnost sirskih beguncev, pač pa tudi za našo prihodnost. Zahodne države se morajo zavedati, da bo, če ne pomagajo Jordaniji, njihovo soočanje z begunsko in migrantsko krizo še hujše,” je ob boku konference v Londonu povedal jordanski kralj Abdullah.

V Jordaniji, tik ob meji s Sirijo, se nahaja ogromen begunski kamp Zaatari. Kontejnerji in šotori se raztezajo na več kot petih kvadratnih kilometrih površine. Kamp je bil postavljen leta 2012, na začetku pa je v njem prebivalo 200 družin. Danes živi v begunskem centru več kot 80.000 beguncev, jordanski kralj pa opozarja, da je situacija alarmantna, in poziva Zahod k pomoči.

Kralj Jordanije prosi za pomoč
Celotna Jordanija gosti 600.000, od skupno 4,5 milijona sirskih beguncev, ki so registrirani pri Združenih narodih. A jordanske oblasti trdijo, da je v njihovi državi še vsaj milijon neregistriranih sirskih beguncev. Država, kjer živi okoli 9 milijonov prebivalcev, se sooča s hudimi težavami, hkrati pa se bojijo napovedi, da bo v njihovo državo prišlo še več beguncev. Na konferenci v Londonu je zato kralj Abdullah zahodne države zaprosil za pomoč.

”Situacija škoduje Jordaniji, našemu izobraževalnemu in zdravstvenemu sistemu. Slej ali prej bo jez popustil. Ta teden bo za Jordanijo zelo pomemben. Vedeti moramo, ali nam bo Zahod pomagal. Ne gre le za prihodnost sirskih beguncev, pač pa tudi za našo prihodnost. Zahodne države se morajo zavedati, da bo, če ne pomagajo Jordaniji, njihovo soočanje z begunsko in migrantsko krizo še hujše,” je ob boku konference v Londonu povedal jordanski Kralj Abdullah.

Jordanijci se trudijo, da v migrantske centre ne bi sprejeli ekstremistov
Konferenco so organizirali predstavniki Velike Britanije, Nemčije, Norveške, Kuvajta in Združenih narodov. Prav te države pa so donatorke, ki v največji meri omogočajo delovanje tega kampa. Na konferenci bodo zaprosili države, naj povečajo svoje finančne prispevke. Jordanski kralj je bil sicer tarča kritik, ker naj bi na severu države v puščavi brez vsega pustil več kot 16.000 sirskih beguncev. A kralj je pojasnil, da je bilo med njimi zaznati elemente Islamske države, in dodal, da se v Jordaniji na vso moč trudijo, da v begunske centre ne bi sprejeli ekstremistov, poroča Daily Mail.

”Če želite moralizirati glede naših odločitev, bomo te ljudi z veseljem prepeljali na letališče in jih poslali v vašo državo. Saj pravite, da jih je le 16.000,” je jordanski kralj zabrusil svetovnim voditeljem, ki so ga kritizirali.

V kampu deluje več kot 30 organizacij
Begunski kamp v Zaatariju se razprostira čez več kilometrov jordanske puščave. Na tem mestu prej ni bilo ničesar. V kampu je osnovna infrastruktura, ob glavni ”cesti” pa so improvizirane trgovinice, kjer lahko posamezniki nakupijo osnovne dobrine. V kampu deluje več kot 30 organizacij, ki skrbijo za hrano, sanitarno oskrbo, izobraževanje, higienske razmere in medicinsko oskrbo. Deluje tudi več kot 3000 malih trgovinic, imajo svojo dostavo pic, frizerski salon in celo poročni butik. Kot mesto, a vendar – kamp.

M. G.