[FOTO in VIDEO] Katalonci krvavijo za neodvisnost: Kaos, kri in zmeda! Pod streli španske policije najmanj 465 ranjenih

Foto: epa

Španska policija je okoli 9. ure, ko se je začel referendum za neodvisnost Katalonije, začela posredovati. Policisti preprečujejo vstop na več volišč, zasegli so tudi volilne skrinjice in glasovnice. Policija je šla celo tako daleč, da je z gumijastimi naboji streljala na množico, je zatrdil predsednik katalonske vlade. Policija je že takoj po odprtju posredovala na več voliščih. Španski dnevnik El País poroča, da so ponekod ukrepali pripadniki španske policije in polvojaških enot Guardie Civil, saj katalonska regionalna policija Mossos d’esquadra ni zaprla volišč. Ponekod policisti v protiizgredni opremi preprečujejo ljudem, da vstopijo na volišče. Policija je v središču Barcelone na enem izmed križišč uporabila tudi gumijaste naboje. Reuters poroča, da je katalonsko ministrstvo za zdravje sporočilo, da je bilo zaradi policijskih dejanj poškodovanih 465 ljudi, ki jih je zdravstveno osebje oskrbelo. Večina ima manjše poškodbe, trije pa so bili resneje poškodovani. A kljub vsemu glasovanje poteka. Katalonske oblasti so volivcem sporočile, da lahko glasujejo na kateremkoli volišču.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik katalonske vlade Jordi Turull, lahko volivci oddajo glas na kateremkoli volišču, ne le na svojem. Pojasnil je, da so vzpostavili sistem, ki preprečuje večkratno glasovanje. Volišča bodo po napovedih odprta do 20. ure, kljub posredovanju policije je danes odprtih 73 odstotkov vseh volišč.

Kataloncem naj bi glasovanje danes preprečilo več tisoč policistov. Mediji poročajo o preprečevanju vstopa na volišča in prikazujejo posnetke policistov, ki ljudem preprečujejo, da bi prišli do volišč. Med drugim so policisti obkolili in zasedli zgradbo v Gironi, kjer naj bi glas oddal katalonski premier Carles Puigdemont. Pred tem voliščem naj bi izbruhnilo celo nasilje. A katalonski premier je svoj glas oddal na drugem volišču. “Predsednik Puigdemont glasuje. Ne morejo utišati glasu ljudstva. Glasovali bomo in zmagali,” je na družbenem omrežju Twitter zapisal eden od vodij kampanje za neodvisnost Katalonije Jordi Sanchez.

Špansko notranje ministrstvo je sporočilo, da so policisti na več voliščih zasegli volilne skrinjice in glasovnice. “To so prve skrinjice in glasovnice, ki smo jih zasegli v Barceloni, policisti nadaljujejo posredovanje v Kataloniji,” je tvitnilo ministrstvo in ob tem objavilo fotografijo štirih plastičnih volilnih skrinjic in kupa glasovalnih lističev.

Foto: epa

Vladi v Madridu je že v soboto uspelo doseči, da je policija zaprla 1300 od 2315 katalonskih šol, kjer naj bi bila volišča. Prav tako so onemogočili sistem za elektronsko glasovanje in štetje glasov.

Foto: epa

Predstavnik španske vlade v Kataloniji Enric Millo je danes poudaril, da je bilo posredovanje policije za preprečitev referenduma nujno potrebno. “Prisiljeni smo bili storiti to, česar nismo želeli,” je poudaril na novinarski konferenci. “Edini cilj današnje operacije je zagotoviti, da ta nezakoniti referendum ne bi potekal ter da bi Španci in Katalonci lahko še naprej živeli v miru in svobodi tako kot zadnjih 40 let,” je še dejal Millo.

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

(Foto: Twitter/@catalannews)

Regionalne oblasti vztrajajo pri glasovanju. Volilno pravico ima več kot 5,3 milijona Kataloncev, katalonski borci za neodvisnost pa v luči nasprotovanja Madrida ocenjujejo, da bi bil milijon glasov za neodvisnost že izreden uspeh. Prebivalci Katalonije so močno razdeljeni glede vprašanja neodvisnosti, vendar ankete kažejo, da si velika večina ljudi želi glasovanja, da bi enkrat za vselej zaprli to vprašanje.

D. Č.