fbpx

[Foto in Video] Kot, da bi padla bomba: Poglejte, kaj je po hudem neurju ostalo od Umaga

Uničenje, ki ga je na jadranski obali za sabo pustil jugo, ki bo vrhunec dosegel šele v nedeljo zjutraj (foto: facebook, IstraMet)

Hrvaško obalo je prizadelo močno neurje z jugom, ki ovira potek pomorskega prometa, zaradi česar so bile vse od Istre do Dubrovnika prekinjene številne trajektne, ladijske in katamaranske linije. Ravno tako se na obali soočajo s posledicami vodne trombe.

V petek popoldne so okoli 19. ure v Splitu zabeležili prve močnejše sunke juga, ki je pihal s hitrostjo 105 km/h. Mesto Umag pa se je medtem soočilo z vodno trombo, ki je opustošilo mesto. Vodna tromba je ruvala in rušila drevesa, ravno tako pa so bile poškodovane strehe, poročajo hrvaški mediji. Otoki Cres, Lošinj in Rab naj bi bili odrezani od preostanka države, jugo pa naj bi še pridobival ravno v Istri. Divji valovi, ki pljuskajo ob obalo, pa niso prihranili niti Zadru.

Preberite še: [Video] V Bihaću uvedli policijsko uro za migrante, jezni prebivalci vzklikajo: “Migranti domov!”

U Umagu kao da je pala bomba, jaka pijavica prošla je gradom. Užas! Foto: Samanta Bose

Gepostet von IstraMet am Freitag, 15. November 2019

Otoki Cres, Lošinj in Rab naj bi bili odrezani od porestanka države, jugo pa naj bi pridobival ravno v Istri. Divji valovi, ki pljuskajo ob obalo pa niso prihranili niti Zadru.

V pristanišču v Umagu je potonila barka, močan veter pa je poškodoval med drugim tudi streho mestne hiše. Nekatere ulice so bile prekrite s ploščicami, stoli, terase so bile razdejane. Že v petek popoldne je začel pihati močan jugo, najmočnejše sunke pa so zabeležili na območju Splita – 105 kilometrov na uro.

Moguća pijavica u Umagu! Prema dojavi, osim stabla nastradao je i krov grada Umaga. Uskoro više informacija. Foto: Samanta Bose

Gepostet von IstraMet am Freitag, 15. November 2019

Zaradi močnega vetra so bile prekinjene številne trajektne, katamaranske in ladijske linije, na odprtem morju pa so prisotni več metrski valovi.

Zbog jakog juga, otoci Cres, Lošinj i Rab su odsječeni od kopna. U prekidu su trajektne linije Stinica – Mišnjak,…

Gepostet von Rijeka – Weather (RIMETEO) am Freitag, 15. November 2019

Ravno tako je na odsekih avtoceste med Reko in Zagrebom prepovedan promet za večnadstropne avtobuse, vozila s prikolicami in motorje.

Ne može se protiv prirode. Umjetna plaža u Špadićima (Poreč) nakon juga…Video: Ivona Peruničić Terzija

Gepostet von IstraMet am Samstag, 16. November 2019

Obala na področju Reke, Voloskega in Opatije je poplavljena, prisotni pa so več metrski valovi. V petek zvečer se je na delu Jadrana dvignila morska gladina, zaradi česar je bil poplavljen del rive v Vodicah.

Opatija upravo, more divlja i dalje. Video: Ana-Marija Burlovich

Gepostet von IstraMet am Freitag, 15. November 2019

Vremenoslovci pa napovedujejo, da je uničujoči jugo šele dobro začel svoje pustošenje, ter bo preko vikenda še dodatno ojačal. Vrhunec pričakujejo v nedeljo zjutraj.

Nevrijeme luduje i na istoku Istre. Evo kako je u Voloskom. Video: Zlatko Pilipović

Gepostet von IstraMet am Freitag, 15. November 2019

V Dubrovniku pa se ob vsem tem ubadajo še s smetmi, ki jih je morje po trditvah strokovnjakov naplavilo iz Albanije.

Ivan Šokić