[FOTO] Istanbul pretresel krvav samomorilski napad

Istanbul. Foto: epa

V Istanbulu se je zgodil še en teroristični napad. Tokrat je eksplodiralo blizu osrednjega trga Taksim, kjer se navadno nahaja množica ljudi. Samomorilski napad je terjal najmanj 5 žrtev, vključno z napadalcem. Ranjenih je na desetine ljudi. 

Do eksplozije je prišlo v dopoldanskih urah v ulici Istiklal Caddesi, ki je zaradi trgovin in restavracij ob koncih tedna polna ljudi. Na prizorišče napada so hitro prispele reševalne službe, dostop do ulice je zaprt. Med ranjenimi naj bi bili tudi tuji državljani, vendar naj bi med njimi zaenkrat ne bi bilo Slovencev, so pojasnili na Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

V Istanbulu in Ankari naj bi napad pričakovali, saj naj bi bili predhodno deležni konkretnih groženj s strani Islamske države. Zaradi tega so bila ta teden v Istanbulu in Ankari zaprta nekatera veleposlaništva in šole, ki bodo svoja vrata sicer spet odprle v ponedeljek.

Razcefrani ostanki človeških življen( foto: epa).

Razcefrani ostanki človeških življenj. Foto: epa

Že drugi napad zapovrstjo
To je že drugi teroristični napad v Turčiji zelo kratkem času. V nedeljo je odjeknilo v Ankari, kjer je v napadu umrlo 35 ljudi. Odgovornost za napad ni prevzela Islamska država, temveč Kurdistanski sokoli svobode (TAK), ki so po nekaterih informacijah povezani s Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Podoben napad se je v Ankari tgodil že pretekli mesec; takrat je v napadu je umrlo 29 ljudi, odgovornost je prav tako prevzela TAK.

Na napad je opozorilo tudi slovensko zunanje ministrstvo, ga obsodilo in svojcem izrazilo sožalje.

Ž. K., STA