fbpx

[FOTO] Lava pričela uničevati domove, vulkanologi svetujejo širšo evakuacijo!

Foto: epa

Mediji poročajo o hitrem širjenju lave iz vulkana Kilauea na havajskem Velikem otoku, ta je namreč že dosegla avtocesto 137 in grozi, da bo od sveta odrezala del otoka. Ker hitrost širjenja lave poteka 1.000 metrov na uro, ta predstavlja nevarnost za tamkajšnje prebivalstvo. 

“Prebivalci se morajo zavedati, da je lava trenutno približno 13 kilimetrov od avtoceste 137 in glede na trenutno hitrost je pričakovati, da bo verjetno prečkala avtocesto v naslednjih štirih do sedmih urah,” so sporočili iz havajske civilne zaščite ob 14. uri po lokalnem času.

Foto: epa

Foto: epa

Opazovanje bruhanja lave je nevarno
Ena od oseb, ki je opazovala izbruh lave s svojega balkona, je bila v soboto poškodovana zaradi škropljenja vroče lave iz ene izmed vulkanskih razpok. “Lastnik stanovanja na cesti Noni Farms, ki je sedel na balkonu tretjega nadstropja, je bil poškodovan zaradi škropljenja lave,” je povedala Janet Snyder, tiskovna predstavnica urada župana v havajskem okrožju. “Poškropila ga je po golenici in nato vse po nogi naprej,” je povedala in opozorila, da lahko že majhno škropljenje lave povzroči smrt.

S pomočjo helikopterja ljudi rešujejo na varno, so pa v petek in soboto zjutraj že poročali o tem, da so bili že vsaj štirje domovi povsem uničeni v predelu Puna. “Prebivalcem med predeloma Kamaili in Pohoiki svetujemo, da prostovoljno zapustijo območje,” so sporočile lokalne oblasti.

Foto: epa

Foto: epa

Lava teče skozi več kot 22 razpok
Havajski vulkanski observatorij po navedbah Russia Today nadaljuje s spremljanjem tokov lave, ki teče skozi več kot 22 razpok, ki so se odprle od 3. maja dalje. Medtem ko se lava pomika v smeri državnega parka MacKenzie, lokalnemu prebivalstvu svetujejo, da naj razmislijo o prostovoljni evakuaciji. Kakorkoli, nekateri vseeno ignorirajo opozorila in se odpravljajo v bližino mesta bruhanja lave ter snemajo fotografije in video posnetke lave, ki jih objavljajo na družabnih omrežjih.

N. Ž.