fbpx

[FOTO] Močan potres v osrednji Mehiki zahteval več kot 200 življenj

(Foto: epa)

Reševalci skušajo najti preživele po potresu z magnitudo 7,1, ki je v torek prizadel osrednjo Mehiko. Po zadnjih uradnih podatkih je zahteval najmanj 216 življenj, med njimi najmanj 21 otrok, ki so umrli ob podrtju osnovne šole v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Civilna zaščita je pred tem sporočila, da je potres zahteval najmanj 248 življenj, kasneje je njihovo število zmanjšala na 216. Po najnovejših podatkih je v mehiški prestolnici umrlo najmanj 86 ljudi, v zvezni državi Morelos 71, 43 v državi Puebla, kjer je v plazu odneslo cerkev z več verniki, še najmanj, 12, pa jih je umrlo v zvezni državi Mexico ter tri osebe v Guerreru in ena v Oaxaci, poroča britanski BBC.

(Foto: epa)

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je ukazal, da z namestitvijo generatorjev pomagajo reševalcem pri iskanju morebitnih preživelih pod ruševinami tudi ponoči. Več visokih poslopij v prestolnici se je namreč v potresu zrušilo.

Major mehiške mornarice Jose Luis Vergara, ki koordinira reševalno akcijo po zrušenju osnovne šole na jugu prestolnice, je povedal, da je pri zrušenju trinadstropne šole umrlo 21 učencev in pet odraslih. Pod ruševinami je ujetih še okoli 30 do 40 ljudi, 11 otrok pa so doslej rešili. V reševalni akciji sodeluje več sto vojakov, policistov in prostovoljcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

(Foto: epa)

Po dosedanjih podatkih se je v torkovem potresu v Ciudad de Mexicu, kjer sicer živi okoli 20 milijonov ljudi, porušilo najmanj 49 stavb, številne pa so močno poškodovane, poroča AFP. Večina prebivalcev je zdaj na ulicah in se bojijo vrniti v svoja domovanja.

Reševalci so kar na ulicah vzpostavili poljske bolnišnice, v katerih pomagajo ljudem, ki so bili v potresu poškodovani. Številni imajo zlomljene ude in druge poškodbe zaradi padajočih predmetov. Veliko jih leži na nosilih kar na ulici, reševalci pa jih ščitijo pred soncem kar s kartonastimi ploščami in škatlami, še opisuje AFP.

V potresu, ki je državo prizadel slaba dva tedna po potresu z magnitudo 8,2 na jugu države, ki je zahteval skoraj 100 življenj, je brez elektrike ostalo okoli 3,8 milijona ljudi, je sporočilo podjetje CFE.

(Foto: epa)

Po potresu z magnitudo 7,1 je mehiška seizmološka agencija zabeležila 11 popotresnih sunkov, od katerih je imel najmočnejši magnitudo 4,0, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega je ob potresu prišlo do manjše erupcije vulkana Popocatepetl.

Potres z magnitudo 7,1 je tla stresel v torek kmalu po 13. uri po krajevnem oziroma 20. uri po srednjeevropskem času. Žarišče potresa je bilo sedem kilometrov zahodno od mesta Chiautla de Tapia, v mehiški provinci Puebla blizu prestolnice, na globini 51 kilometrov pod zemeljskim površjem.

Tla so se stresla prav na 32. obletnico katastrofalnega potresa iz leta 1985, ki je zahteval več kot 10.000 življenj in povzročil ogromno gmotno škodo. To je bil tudi najhujši potres v Mehiki, veliko škodo pa je povzročil tudi v prestolnici.

J. F., STA