fbpx

[FOTO] Moški oproščeni skupinskega posilstva najstnice, Španci ogorčeni in zgroženi

Foto: epa

V Španiji zahtevajo spremembo zakona, zato že tretji dan potekajo množilni protesti na poziv skupin za pravice žensk. Pet moških  je bilo namreč oproščenih skupinskega posilstva 18-letnice, ki so jo napadli na festivalu San Fermin v Pamploni, kar 1,2 milijona Špancev pa zahteva prepoved dela sodnikom, ki so sprejeli takšno razsodbo. 

Protesti se vršijo po celotni državi, predvsem pa v večjih mestih, kot sta Madrid in Barcelona. Protestniki, ki se ne strinjajo z odločitvijo sodišča, nosijo transparente, kot so “To ni spolna zloraba, to je posilstvo!” in “Sestra, verjamemo ti!”. Samo danes se je na španskih ulicah zbralo več desettisoč ljudi. Samo v Pamploni jih je bilo kar 35 tisoč, zato je španska vlada že napovedala, da bo razmislila o spremembi zakonodaje glede posilstva.

Na ulice je šlo na tisoče ljudi. (Foto: epa)

Omenjeno množično posilstvo se je zgodilo julija 2016, ko je skupina petih moških posilila 18-letno dekle ob začetku znanega festivala teka pred biki v Pamploni. Moški so bili obsojeni na devet let zapora zaradi spolne zlorabe, ne pa posilstva, kar je zahtevalo tožilstvo. Še več, moški so množični napad na najstnico posneli celo s pametnimi telefoni, nato pa se o posilstvu hvalili preko aplikacije WhatsApp. “Dogodek” so celo poimenovali – trop. Vendar pa se to sodnikom očitno ni zdelo nič spornega, saj zatrjujejo, da ne obstajajo v zvezi s tem posilstvom nobeni dokazi nasilja ali groženj. Na posnetkih je namreč vidno, da se je “tožnica nenadoma znašla v ozkem in skritem kraju, obkrožena s peterico, pri tem pa bila neodzivna. Videti je, da sta jo dva pritisnila ob steno … ima pa odsoten izraz in zaprte oči”.

Sodniki ne priznajo množičnega posilstva, temveč zgolj spolno zlorabo, zato so jo tudi moški odnesli z mnogo manjšo kaznijo, kot bi jo sicer. (Foto: epa)

Z razsodbo sodišča se številni ne strinjajo in so že začeli zbirati podpise pod peticijo, ki bo sodnikom, ki so sprejeli to odločitev, prepovedala sploh še opravljati svoje delo. Pod to peticijo se je podpisalo že 1,2 milijona ljudi, poroča STA.

M. S.