[Foto] Nemčija odprla nov sedež svoje obveščevalne službe, ta je največji na svetu!

Zvezna obveščevalna služba (Foto: epa)

Sedež nemške obveščevalne službe se je po dolgih desetletjih končno preselil v nove prostore. To je največji sedež obveščevalne službe na svetu, v njem bo delovalo do 4 tisoč agentov, odzivi javnosti glede videza stavbe pa so mešani.

V petek so bili uradno odprti novi prostori nemške Zvezne obveščevalne službe v središču Berlina. Otvoritvi je prisostvovala tudi kanclerka Angela Merkel, ki se je ob tej priložnosti zahvalila osebju, da bo lahko milijone Nemcev živelo v varnosti, pojasnila pa je tudi, da mora obveščevalna služba ostati močna in učinkovita. Obveščevalna služba je pred tem domovala v vili na obrobju Münchna, na zdajšnjem mestu pa je bil pred tem stadion, ki so ga podrli v 90. letih, poroča RT.

Izgradnja prostorov je trajala kar 12 let, močno so se povečali tudi stroški
Odločitev o preselitvi sedeža obveščevalne službe v Berlin je padla kmalu po ponovni združitvi Vzhodne in Zahodne Nemčije, ko se je večina ostalih institucij preselila iz nekdanjega zahodnonemškega glavnega mesta Bonn v Berlin. Projekt je bil deležen precej kritik, saj je izgradnja novih prostorov trajala 12 let, stroški pa so se s predvidenih 720 milijonov evrov povečali na 1,1 milijarde.

Angela Merkel (Foto: epa)

Med gradnjo zapleti, odzivi na videz stavbe pa so mešani
Prav sramoten je bil incident leta 2011, ko so tatovi ukradli načrte stavbe, veliko pozornosti pa je vzbudila tudi kraja nameščenih pip z gradbišča, kar je povzročilo poplave. Rezultati spletne raziskave enega izmed časopisov so razkrili, da 50 odstotkov sodelujočih meni, da je stavba grda, 29 odstotkov pa jih meni nasprotno. Politolog Everhard Holtmann, ki živi v bližini je za medije povedal, da stavba predstavlja ravnotežje med gospodarnostjo in estetiko, a popolnoma uspešno.

Zvezna obveščevalna služba (Foto: epa)

Zvezna obveščevalna služba (Foto: epa)

J. Ž.

 • xtc

  Da bodo Nemci živeli varno,je poudarila-saj jih je sama porinila v nevarnost.

 • Nata

  Ja, in ?? Kaj pa se bo s tem spremenilo na bolje ?

  • xtc

   Dobili bodo še nekaj sto tisoč “inžinirjev in doktorjev”,ki bodo gradili đamije.

 • samsara

  No, tu bo kar precej novih delovnih mest tudi za znanstvenike in raznovrstne strokovnjake, ki so na povabilo smrklove pridrli v obljubljeno deželo iz najbolj zaostalih zakotij tretjega sveta. Tam imajo vse kar si zaželijo in to zastonj. Drugače kot npr. nemški brezdomci pa tudi povsem običajni Nemci.

 • pajac debeli

  Bo merklica preganjala tiste, ki si bodo drznili kritizirati migrante. In seveda politicne nasprotnike afd

 • matjazr7

  Vsakemu drugemu obveščevalcu bo ime Mohamed …

 • Ryuk

  Das Leben der Anderen 2 kmalu v kinu.