fbpx

[Foto] Neverjetno: Poglejte, kako se požar v Kanadi vidi iz vesolja

Foto: epa

Ogromen požar v Alberti v Kanadi še vedno divja, gasilci pa upajo, da jim bo vreme v prihodnjih dneh bolj naklonjeno. Hladna fronta v nedeljo žal ni prinesla padavin, je pa napovedana večja vlažnost, kar bi gasilcem lahko olajšalo delo. Požar je terjal že dve smrtni žrtvi. 

Območje požara je ogromno, trenutno zavzema že polovico Rhode Islanda, uničil pa je več kot 1.600 zgradb. Evakuirati so morali skoraj 90.000 ljudi, dim so opazili celo na 5.000 kilometrov oddaljeni Floridi. Požar je tako ogromen, da se ga vidi celo iz vesolja.

Požar pa je tudi že terjal prvo smrtno žrtev. V prometni nesreči, ki se je zgodila med evakuacijo območja, sta umrli dve osebi. Oblastem je uspelo evakuirati še preostalih 25.000 prebivalcev, ki so pred požarom pobegnili na sever mesta.

Pomoč ponudili tudi Rusi
Meja province Saskatchewan je od požara oddaljena le še okoli 30 do 40 kilometrov, gasilci pa se na vse pretege trudijo, da bi požar zajezili. V požaru jih sodeluje že več kot 1.500, pri tem pa jim pomaga še 15 helikopterjev in 14 zračnih tankerjev. Svojo pomoč je ponudila tudi Rusija, o čemer kanadske oblasti trenutno še debatirajo, poroča CNN.

”Okrevanje ne bo hitro in lahko. Nujno je, da lokalne oblasti naredijo vse, kar lahko, da zagotovijo varnost prebivalcev. Elektrika, gorivo in ostale nujne stvari morajo biti ljudem zagotovljene čim hitreje in na tak način, da ne ogrožajo varnosti ljudi,” je dejal Ralph Goodale, zvezni minister za javno varnost in stalno pripravljenost na nevarnosti.

Fotogalerija:

M. G.