fbpx

[Foto] Odraz ugleda v tujini – tokrat brez blamaže

Foto: posnetek zaslona

Tudi tokrat so se tuji mediji razpisali o slovenskem dogajanju na političnem parketu. Novica, da po odstopu Marjana Šarca, predsednik daleč največje parlamentarne stranke v slovenskem parlamentu Janez Janša poziva vse parlamentarne stranke k pogovorom za oblikovanje koalicije “Za Slovenijo”, je dosegla tuje medije. A tokrat brez blamaže, ko so na Reutersu, namesto fotografije Marjana Šarca, ob novici, da je odstopil, objavili kar sliko hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Vodja desno-sredinske stranke SDS, največje stranke v slovenskem parlamentu, je po odstopu levo-sredinskega premierja Marjana Šarca, povabil vse parlamentarne stranke k pogovorom, piše Reuters uvodoma. Pri tem je nekaj strank že nakazalo, da bi se pridružili novi vladi pod vodstvom SDS, čeprav Janezu Janši ni uspelo sestaviti vlade po zmagovitih volitvah leta 2018. Pri Reutersu špekulirajo, da so potencialni zavezniki nove koalicije levo-sredinska SMC z desetimi sedeži v parlamentu, konservativna NSi s sedmimi sedeži ter upokojenska stranka DeSUS s petimi sedeži v parlamentu.

Namesto Šarca Plenković
Spomnimo, da je ob odstopu Marjana Šarca prejšnji ponedeljek Reuters prav tako objavil novico o političnem dogajanju v Sloveniji. Toda namesto njegove naslovne fotografije so objavili kar fotografijo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. To je bil jasen dokaz, kakšen vtis je v mednarodni politiki pustil Marjan Šarec, kjer ga razen v Srbiji in Rusiji dejansko sploh ne poznajo. V tujino se je redko odpravil, če pa se je, je tam pustil slab in medel vtis Slovenije. Že same fotografije Šarca s svetovnimi politiki pričajo o tem. Spomnimo namreč, kako se je že na uradnem fotografiranju ob slovesnosti 70-letnice zveze Nato znašel v ozadju, povrhu še v senci Plenkovića. Kot kaže, so mu s postavitvijo v zadnjo vrsto dali vedeti, kje mu je mesto, predvsem pa mesto Sloveniji, ki po zaslugi nesposobnih vlad izgublja mednarodni ugled.

Foto: epa

Slika pravijo, povejo več kot tisoč besed. Tudi Šarčeva slika z ameriškim predsedniškim parom je hitro postala dober pokazatelj, kakšni so realni odnosi med državama in kakšne so posledice desetletja dolge diplomacije obračanja proti Rusiji.

Lana Božič